Alla grenar
Trial

Mats Hult fortsätter och har intressant landslagstrupp klar

Mats Hult fortsätter som förbundskapten för det svenska landslaget i trial. Han har redan hunnit med att ta ut landslagstruppen för 2022 – där en intressant comeback i form av meriterade Joacim Lundgren återfinns.

Joacim Lundgren, tidigare Nyman, är uppe i tvåsiffrigt när det gäller SM-titlar och var sexa på VM så sent som 2019.

”Han körde ingenting förra året, så det är mycket värt att få in Joacim i landslaget igen. Det ger en stadga till arbetet kring truppen där också de rutinerade hjälper de unga talangerna, så vi tror mycket på det här laget inför 2022, även om det internationella programmet inte är satt ännu”, säger Mats Hult över en kopp kaffe i radhuset i Svalsta utanför Nyköping.

Det blir inget utvecklingslandslag under 2022 då de som har varit med där har kommit upp i så hög nivå och det blir följande grundtrupp:

  • Damer: Nadine Kåmark, Partille Trialklubb, Hilda Andersson, Arvika IS.
  • Herrsenior: Alexander Karlsson, Hawkhills TK, Tobias Hult CK Dainon och Joacim Lundgren, Partille Trialklubb.
  • Herrjunior: Ludvig Andersson och Oskar Bäckman, båda Arvika IS.

Joacim Lundgren har här just inkasserat en sjätteplats på VM 2019. Nu gör han comeback i landslaget, vilket kan betyda mycket för både spets och utveckling av yngre stora talanger.

 

Fokus inför 2022 är att ta ett par medaljer vid VM, EM och i världscupen. Det var nära förra året och då har Hilda Andersson, som var fyra på världscupen i Frankrike i september, egentligen flera år kvar som junior men i damklassen kör man senior direkt.

Nu återstår det att se vilka tävlingar som blir åkbara. Mats Hult vill också att talangerna i truppen ska få utvecklas internationellt i rätt miljö:

”Högst på önskelistan under 2022 är egentligen en internationell tävling i Spanien (stormakt inom cykeltrial liksom i motorcykelvarianten) där man lägger ett litet läger med en inhyrd spansk tränare. ett sådant upplägg ger mera för framtiden än att bara köra mästerskap då det blir svårt att kombinera med ett tufft träningsläger innan.”

Det blir ett fortsatt samarbete med Annie Söderberg med fokus på ”att bygga laget i en individuell idrott”. Hult ser ett stort värde i att de äldre kan coacha de unga på väg uppåt.

”Ja, vi vill fortsätta arbeta med juniorer i kombination med seniorer i landslag. Det ska ge bästa möjliga förutsättningar för framtidens landslagscyklister”, säger Mats Hult.

Första stora tävlingen för de bästa svenska trialcyklisterna blir emellertid på svensk mark, i alla fall hoppas ju alla fortfarande på att även SM-veckans inomhusgrenar blir av trots den nya coronavågen.

Det kan bli spännande tv-sända dueller under inomhus-SM i Piteå i mars. Alexander Karlsson är regerande svensk mästare utomhus, men lita på att han blir utmanad – där arrangemanget har krävt en sammanslagen herr- och damklass så en fin genomkörare för Hilda Andersson och Nadine Kåmark.

Text: Tomas Larsson/SCF   Foto: SCF