Paracykel

Louise Jannering och Catrin Nilsson tränar för Paralympics – i ovisshet

Louise Jannering och Catrin Nilsson var VM-trea i tandem 2022. I år tagit ett kliv framåt i kommunikationen på cykeln, vilket framför allt har gett ett kliv uppåt i kapaciteten på linjelopp. De är väldigt nära Paralympics men känner sig absolut inte säkra.

”Nej, vi går i väntans tider när det gäller Paralympics. Det är många som frågar oss om vad som händer”, säger Louise Jannering.

”Jag håller verkligen med. Men vi tränar ju på som om det skulle bli Paralympics”, säger piloten Catrin Nilsson.

Först ska det högst troligen komma besked nästa vecka om det blir en till svensk kvotplats på damsidan.

”Sedan ska SPK, Sverige Paralympiska Kommitté, säga sitt. Förra året fick jag telefonsamtalet om att jag var uttagen till Tokyo efter midsommar så man vet aldrig”, säger Louise Jannering med ett snett leende.

Ni vill väldigt gärna ha besked tidigare den här gången va?

”Ja, det är bara att ringa”, säger Louise Jannering med ett skratt.

Det svenska tandemparet fick sitt allra viktigaste kvitto i linjeloppet på världscuptävlingen i Belgien så de var med i klungan bakom de helt omöjliga brittiskorna som gjorde upp om platserna bakom.

”Ja, tempot där var ungefär som förväntat. Linjeloppet var bättre. Det var en skön känsla att vi var med och rejsade om en medalj. Sedan klarade vi till sist inte av att ta en, men vi var med och ”bråkade” om det i alla fall. Och det är ett steg framåt när det gäller linjelopp för oss”, säger Catrin.

Vad beror det på?

”Framför allt har vi förbättrat kommunikationen på cykeln och därmed det tekniska. De flesta konkurrenter har en stoker som  i alla fall ser litegrann. Jag ser ju ingenting. Det ställer väldigt höga krav på kommunikationen med min pilot. Där har vi ett bättre flyt på cykeln i linje nu”, säger Louise.

Det blev faktiskt bra träning på Nationaldagsloppet där undertecknad träffade en helproffsig duo som först körde två tävlingsvarv och sedan gav sig ut på ett träningspass.

”Ja, vi utsätter ju oss normalt sett inte för att tävla utan att reka banan, men här var vi ju ensamma”, säger Catrin.

”I vanliga fall räcker det ofta med ett ”JA!” eller ”JA, JA!” så vet vi vad som ska hända. Men här var det alldeles för många kurvor ens på första varvet för att vi skulle kunna memorera banan så det blev till att prata hela tiden. Det är jobbigt att snacka och trycka i pedalerna men det var bra träning både för huvudet och benen”, säger Louise.

De har haft lite stolpe ut internationellt i år. På tempoloppet i Italien tappade de kedjan i startrampen.

”Det ska egentligen inte kunna hända, den är ju spänd men det var en ganska stor nivåskillnad och vi lyckades tydligen tajma det helt fel. Och när kedjan lossnade där fram måste man synka pedalerna helt i tandem. Det tog tid”, säger Catrin.

”Gör man inte det och bara slänger på kedjan blir det helt osynk…och väldigt obehagligt för en av oss i kurvorna. Men vi har koll på tiderna vi gjorde efter stoppet i starten känna oss trygga i att vi gjorde ett bra lopp”, säger Louise.

De har även varit på den gemensamma tempo- och linjeloppsbanan som ska användas på Paralympics i Paris.

”Det är en ganska teknisk bana med två rejäla uppförsbackar och så en rondell som ska tas mitt i den första utförsbacken”, förklarar Louise.

”När vi ses och samtränar försöker vi hitta en backar med liknande lutning och den rondellkörningen går också att träna på”, säger Catrin,

De har klarat torsdagens sista punkt efter SWE Cup-loppet utanför Vallentuna. Louise och Catrin tränar sedan linjelopp på en just teknisk bana med mycket sväng på Arlanda testtrack.

Vid Paralympics i Tokyo 2021 skrällde Louise och den så rutinerade piloten Anna Svärdström både i tempo och linjeloppet genom att ta brons vid bägge starterna. Onekligen finns fokuset på att ta sig till Paris.

”Nu har vi ju klarat av att träna både prisutdelning och mixade zonen” säger Louise och skiner upp när intervjun just är avklarad.

Text och foto: Tomas Larsson/SCF