Alla grenar
Mountainbike

VM-brons till Anton Olstam: ”Sverige håller världsnivå i sprint”

Det bubblade bokstavligt talat av glädje på prispodiet på söndagskvällen när Anton Olstam, CSK Ludvika, tog emot sitt VM-brons i XCE-VM (sprint, cross country eliminator) i belgiska Leuven.

Revanssuget var stort efter XCE-EM i Schweiz för två veckor sedan, då en punktering satte stopp för Antons medaljchanser. Nu visade 22-åringen med besked var han hör hemma.

– Trots en märklig säsong har vi ändå kunnat genomföra de allra flesta internationella mästerskapen. Resultatmässigt har det varit ganska blandat med både toppar och dalar. Den största toppen kom nu i helgen med Anton Olstams brons vid XCE VM. Vi visar att vi verkligen håller världsnivå i just sprint-disciplinen. Jag hoppas att vi ska kunna utveckla den disciplinen nationellt med tanke på nivån på våra åkare i kombination med de fina möjligheterna som går att få till för både publik och sponsorer. säger Fredrik Kessiakoff, övergripande förbundskapten för MTB.

Joel Burman, som tog VM brons förra året, kom på en fin sjundeplats och Ella Holmegård, silvermedaljör vid VM 2017 och tre raka SM-guld i bagaget, blev utslagen i kvartsfinalen, då ryggen inte riktigt orkade med efter en skada. Ella slutade ändå 9:a.

I Sakarya, Turkiet avgjordes även XCM World Championships på söndagen.  Jenny Stenerhag, Falu CK, kom på en toppenfin 12:e plats efter ett väl genomfört lopp.

– Nu blir det lite vila för de allra flesta cyklisterna med syfte att ladda både de fysiska och mentala batterierna inför 2021-års säsong, säger Fredrik Kessiakoff.

 

Resultat Herr – UCI Mountain Bike Eliminator World Championships Leuven

1. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
2. Simon Gegenheimer (GER)
3. Anton Olstam (SWE)
4. Lorenzo Serres (FRA)
5. Mathis Azzaro (FRA)
7. Joel Burman (SWE)

 

Resultat Dam – UCI Mountain Bike Eliminator World Championships Leuven

1. Isaure Medde (FRA)
2. Gaia Tormena (ITA)
3. Fem van Empel (NED)
4. Didi de Vries (NED)
5. Margaux Borrelly (FRA)
9. Ella Holmegård

 

SAMTLIGA RESULTAT XCE-VM

Resultat Dam  UCI Cross-country marathon – Sakarya

1. Ramona FORCHINI (SUI)
2. Maja WLOSZCZOWSKA (POL)
3. Ariane LUTHI (SUI)
4. Robyn DE GROOT (RSA)
5. Yana BELOMOINA (UKR)
12. Jennie STENERHAG (SWE)

ALLA RESULTAT XCM-VM

FOTO: Glenn Peeters – CTM-Leuven