Mountainbike

Uttagning XCM EM, Norge

Truppen för årets Europeiska mästerskap i mountainbike XCM den 6e juli är nu uttagen. Det är en liten trupp som den nytillträdde förbundskaptenen för XCM, Fredrik Edin fått äran att ta ut. Det är Jennie Stenerhag, Falu CK, Emmy Thelberg, Team TCM, och Michael Olsson, Serneke Allebike som representera Sverige under EM.

Edin ser fram emot sitt första uppdrag som förbundskapten XCM och tror på en stark framtid för våra svenska cyklister internationellt.

”Jag tror mycket på dessa tre åkare och ser fram emot och se vad de kan göra på banan i Norge. Jennie, Emmy och Michael visar tydligt att de håller hög nivå och har genom åren byggt upp mycket rutin som behövs för mästerskapen. Jag vill tillägga att morgondagens mountainbike stjärnor absolut behöver testa och komma ut utanför Sveriges gränser. Det är ett fantastiskt äventyr och lärorikt, samt upplevelserna kan komma fortare än man kan tro, leda till att få åka i SCFs snygga blågula Pearl Izumi kläder.”

EM i XCM går av stapeln i Norge under loppet Furusjoenrundt om cirka tre veckor. Tjejerna kör 70 km och 1750 höjdmeter och killarna 90 km och 3000 höjdmeter med en tävlingstid på runt 4 timmar. Det kommer vara en fantastisk bana i den norska fjällterrängen. Nivån på våra svenska åkare är mycket hög.

Här kan ni läsa mer om de Europeiska mästerskapen XCM samt följa cyklisterna den 6 juli!


Motiveringarna för de uttagna cyklisterna

Jennie Stenerhag är en av Sveriges absolut framgångsrikaste damcyklist med flertalet mästartröjor, segrar i Långloppscupen samt internationella framgångar med seger på bland annat Cape Epic i Sydafrika. Till i år kommer hon starkare tillbaka från en hamstring skada med bland annat en 5:e plats totalt i Cape Epic och flera topp 5 i internationella race och leder i dagsläget Långloppscupen.

Emmy Thelberg har flera års erfarenhet av både XCM, XCO samt flera fina säsongen på landsväg. Emmy kom trea vid ”för-EM” 2018 i Furusjoenrund och körde fint i etapploppet i Andalucien tidigare i år och ligger precis efter Jennie i totalen i Långloppscupen efter tre deltävlingar.

Michael Olsson är välmeriterad mtb och landsvägscyklist. I dagarna blir det mycket smalhjul för Michael då dels Vätterrundan rekordet på under 6:30 skall slås samt landsvägs SM i Båstad. Det bli bra genomkörare inför kommande EM. Michael har i år bland annat en tredjeplats från XCM världscupen i Laissac, Frankrike samt en 6:e plats från den stenhårda världscupen i Hoffalize i Belgien.