Alla grenar
Mountainbike

Taggad Mattsson fångar upp MTB-bollen efter Kessiakoff

Svenska Cykelförbundets nya övergripande MTB-förbundskapten, Petter Mattsson, är i första hand utvald för att ta hand om befintliga elitcyklister. Men Mattsson ska också medverka till att vårda våra talanger med potential att nå till världseliten.

”Jag har alltid varit en som vill hjälpa folk framåt. I ungdomsåren ville jag bli lärare, vilket jag även provat på. I dag ser jag väldigt mycket likheter i hur en tränare skall fungera som en lärare och leda adepterna mot utveckling och framgång. Jag vill ge elitidrottarna möjlighet att växa fritt under uppsyn. En plan skall finnas men idrottaren skall ha frihet att utforska sina gränser, utan att jag som ledare skall styra allt med järnhand”, säger Petter Mattsson.

Han ersätter Fredrik Kessiakoff som innan ledarkarriären tillhörde den absoluta världseliten i såväl mountainbikens XCO och under en framgångsrik landsvägsperiod.

”Det är med ödmjukhet och stolthet som jag tar över efter Fredrik, inte bara för hans meriter – så det är stora skor att fylla.”

Överlämning pågår vid SCF-kansliet i Idrottens hus. Fredrik Kessiakoff har varit bärande inom svensk MTB, både som cyklist och förbundskapten – Petter Mattsson är taggad i sin nya roll som ny övergripande MTB-förbundskapten att spela vidare bollen.

 

Mattsson kom som längst till ett silver i de finländska mästerskapen på landsväg och har ganska sent i tränarkarriären bytt till MTB.

”Jag har ju bott i Sverige i åtta år, så min stora cykelskolning är svensk”, inflikar Mattsson.

Och det går givetvis inte att dra likhetstecken mellan en karriär och möjligheterna att bli en riktigt bra ledare.

”Mina största styrkor ligger i att kunna hjälpa individen, att coacha – att få ut det bästa ur alla individuella cyklister. Där vet jag att jag har att bidra med. Det finns en enorm styrka i gruppen. Men det finns ingen mall som alla kan utvecklas optimalt i”, säger Mattsson.

Så här säger Kessiakoff själv om sin efterträdare:

”Petter Mattsson har bred erfarenhet som ledare och tränare för MTB-cyklister på Hagströmska gymnasiet i Falun. Dessutom är han väl bekant med majoriteten av strategigruppen vilket skapar goda förutsättningar att behålla den röda tråd som byggts upp.”

Man kan verkligen säga att Mattsson kastades in i det nya jobbet direkt. Semestern i Finland under mellandagarna fick avbrytas och efter att ha anlänt med Åbofärjan 06.35 var det bara att ta bilen mot Idrottens hus vid Skanstull där Kessiakoff väntade för en heldagsöverlämning. Just innan det blev mörkt var det dags för lite fotografering och en summering av dagen:

”Mycket handlar som sagt om att den röda tråd som har byggts upp med strategigruppen tar vid nu. Så ska ni ju prata ihop er med om prioriteringar och du du ta ut din egen riktning; fånga upp bollen och jobba vidare med den”, säger Kessiakoff .

”Det är ungefär så här mycket man orkar ta in åt gången men vi hade ett väldigt bra snack även om vi inte hann inte på så mycket konkreta frågor första träffen, vi ska ha ett par snack till”, säger Mattsson – innan vi travar ut på en isgata till gångbana vid Skanstull.

Finländskt vinterlandskap ena dagen. Avbruten semester. Isgata och ingen snö i Stockholm dagen efter. Kontrasterna är på alla sätt stora för Petter Mattsson. Men finländaren, som bor i Falun sedan många år, är väldigt laddad inför det nya jobbuppdraget: övergripande MTB-förbundskapten.

 

Kontrasterna är stora gentemot kylan och 70 centimeter snö i Pedersöre som ligger nära Jakobstad i ”svenska Österbotten” i höjd med Umeå. Mattsson har mycket nytt att ta in och lär ju inte ha exakt samma ledarstil, men han kommer inte gå in och uppfinna hjulet…eller den där bollen på nytt. Den ska spelas vidare – med en liten touch av Petter.

”Men jag har ju sett från fältet att Fredrik har varit väldigt omtyckt som förbundskapten med det sätt som han har jobbat på, så jag vill ju ta med mig så mycket som möjligt. Bevisligen har fältet varit nöjd med det stora hela.”

Petter Mattsson vet från sitt tidigare jobb som först tränare landsväg och sedan 2020 mountainbike vid Hagströmskas NIU i Falun att det finns många vassa ungdomar med potential att ta hand om.

”Det är någonting som gjorde att fick upp ögonen för tjänsten. Vi går mot spännande år inom MTB Sverige. Det är verkligen inspirerande att jag nu har fått möjligheten att bidra och hjälpa till med den utvecklingen.”

Hur ser det ut på seniorsidan där det ju finns en världsstjärna i Jenny Rissveds, hur ser det ut i övrigt tycker du?

”Jenny är givetvis den starkast lysande stjärnan, men där under finns det flera som redan nu kan hamna högt upp en bra dag  så jag tycker att det ser riktigt bra ut.”

Varför bytte du till att mer bli i huvudsak MTB-tränare?

”Jag fick frågan om jag ville gå in som MTB-tränare på Hagströmska. MTB är ju den gren som har utvecklats snabbast de senaste åren, så jag tyckte att det verkade kul. MTB är verkligen på stark på frammarsch i Sverige och kan utvecklas till något väldigt stort, Jag vill vara med i den utvecklingen. Det är väl det som lockar mest…”

Mattsson ska som övergripande förbundskapten ha mest fokus på XC-grenarna, men även ha koll gravitydisciplinerna. Petter Mattsson ska samarbeta med med i första hand Felix Beckeman, som är ny förbundskapten för gravity.

”I det här läget är det viktigt att jag som övergripande förbundskapten prioriterar att prata ihop mig med de som håller på med downhill och enduro. Jag kommer att börja med att träffa Felix i slutet av veckan. Den diskussionen ska gå bra då vi ju har jobbat bredvid varandra i Falun. Alla grenar måste bli sedda. Jag har ju sett hur utförsdisciplinerna har utvecklat enormt, ren raketutveckling – inte minst på ungdomssidan.”

Mycket att ta in och tänka på så här i uppstarten, men du känns framför allt påtagligt inspirerad va?

”Ja, så är det verkligen! Allt nytt är ju roligt, jag får sätta mig in i en delvis ny värld  bygga upp ett landslagsprogram för hela mountainbikesporten.

Till sist en lite jobbig fråga, vi en ny coronavåg över oss – tar den ner mycket av glädjen för dig just nu?

”Allt är som det är; vi får rätta oss i ledet. Men jag tror på en hel tävlingssäsong nationellt förhoppningsfull kan vi få tävla med ett fullständigt program även internationellt. Sedan kanske det inte blir exakt på det sättet, men vi i MTB-sporten ska dra vårt strå till stacken att försöka hålla i gång idrottandet den här gången, åtminstone så gott som möjligt.”

Text och foto: Tomas Larsson/SCF