Alla grenar
Mountainbike

SWE Cup-jakten går vidare med höjdaren Huskvarna MTB Tour

Sjätte upplagan av Huskvarna MTB Tour har UCI C1-status och trenden att svenska SWE Cup-deltävlingar lockar starka internationella startfält fortsätter. IK HP har dukat upp en lika härlig som tuff tredagarsanrättning där SWE Cup-poängen delas ut efter alla tre.

Den allra största stjärnan utifrån dyker upp i herrelitklassen, är dansk, kör för Cannondale Factory Racing och heter Simon Andreassen och den stora anledningen är UCI-poängen som delas ut i fredagens XCO-lopp.

Den här gången kostar det verkligen mycket svett och möda om  man ska åt SWE Cup-poängen som delas ut först efter alla tre dagarna; 26–28 maj kämpar deltagarna om etappvinster, ledartröjor, prispengar och totalsegern.

Efter varje avslutad tävlingsdag delas det ut ledartröjor. Generösa prispengar eller presentkort delas på sista dagen ut till totalsegrarna.

Det är Mountainbike crosscountry som är tävlingsgrenen alla tre dagarna men det är stor skillnad på loppen. I huvudklasserna börjar det på torsdagen med en prolog och bergstempo (XCT), sedan olympisk distans (XCO) på fredagen och shorttrack (XCC) på lördagen

XCT-bergstempot är mest speciellt i tredagarsupplägget. Det blir ett uppvaknande DIREKT på torsdagen då många viktiga sekunder kan vinnas och förloras redan första kilometern.

Banan uppför berget från liftsstugan i botten av Strutsabacken och sedan  några snabbåkta stigar fram till målområdet och ger en tävlingstid på omkring fem minuter.

I SWE Cup-totalen är det Linn Gustafzzon – kommer inte till start i Huskvarna – som toppar klart i damelit medan det är jämnast möjligt i herrelit där både André Eriksson och Jakob Söderqvist från Sundsvallscyklisterna har samlat ihop 300 poäng men där den förstnämnde leder på grund av ett snäpp högre bästa placering.

I juniorklasserna är det solklart Edvin Elofsson (bilden ovan) efter två deltävlingar i herr medan Tilda Hylén uppvaktas av Stina Kagevi, Länna Sport, i damjuniorklassen.

Det går att efteranmäla sig tills i kväll tisdag 24 maj klockan 20.00, mycket mera om Huskvarnas tredagars  HÄR!

Kolla in hur det gick senast i Göteborg och totalställningen HÄR! 

Text: SCF