Meny
Mountainbike

Svenska mästerskapen i Enduro 8 juli

På fredag, den 8 juli arrangerar föreningen Åre Bergscyklister det första officiella svenska mästerskapet i Enduro. Enduro-SM är en av nyheterna på Åre Bike Festival, en cykelfestivlal med fokus på downhill och enduro som går av stapeln i Åre för 7:e året i rad med start idag. Tävlingen, Åre Enduro, är öppen för alla nationaliteter, men själva mästerskapet avgörs mellan svenska licensierade åkare. Deltagarna kommer att köra fem sträckor, mestadels utför berget ner till Åre torg,. Tänk er en lite snällare downhillbana och transportsträckor mellan mål och nästa start, ungefär samma upplägg som på en rallytävling. Tiden mäts bara på special- eller downhillsträckorna och summeras efter att man har avverkat fem sträckor.  Prisutdelningen sker på Åre Torg.

– Årets Åre Bike Festival blir större och bättre än någonsin. Hela byn är engagerad – från toppen av Åreskutan till restaurangerna och butikerna kring Åre torg. Vi är superglada för allt engagemang och för all pepp vi ser hos cyklister runt om i landet och Europa och längtar efter att få välkomna alla hit, säger festivalledningen.

Festivalprogrammet är späckat med innehåll så som downhill-, enduro- och XC-clinics med coacher som Jackie Paaso och bröderna Wallner, pumptrack-sessions och after bikes. Klassikern Whip i Good kommer tillbaka i ny publikvänligare tappning och några nya inslag så som mektävlingen Klas Garage och chansen att spöa Åres lokala cyklister i Kill The Villagers. Andra nyheter på festivalen, förutom Enduro-SM, är nattöppen kabinbana och midnattscykling på Åreskutan, låter och ser minst sagt skönt ut!

Foto: Darren Hamlin

Midnattscykling på Åreskutan. Foto: Darren Hamlin

Allting avslutas med stor filmvisning på lördagskvällen med Åre Video Challenge och efterfest.

Mer om Åre Enduro by Sweet Protection

Om Åre Bike Festival och Åre Bergscyklister
Den ideella föreningen föreningen Åre Bergscyklister har sedan 1996 verkat för att främja och utveckla cyklingen i Åre. Klubben har idag 800 medlemmar inom alla cykeldiscipliner och arrangerar bland annat downhillträningar för barn och ungdomar, öppna gruppcyklingar för landsväg och crosscountry samt driver och utvecklar Åres dirt- och pumptrackområde. Klubben har genom åren arrangerat en rad olika tävlingar och event, däribland VM i Mountainbike 1999, Åre Bike Festival startades 2010 av Åre Bergscyklister som ett sätt att hylla och marknadsföra cyklingen i Åre och den unika cykelkultur som finns i byn mot en nationell och internationell målgrupp. Mer om Åre Bike Festival 6-10 juli.