Meny
Mountainbike

Stark Sara Öberg ordnade XCO-guld på Nordiska mästerskapen i Oslo

Sara Öberg missade medalj på XCO-SM i Järfälla för ett par veckor sedan men på MTB-festivalen i Oslo, som också gällde Nordiska mästerskapen, hade hon riktigt bra tryck i pedalerna. Det räckte till NM-guld i XCO-loppet!

Mari-Liis Mõttus från Estland var tvåa, slagen med 52 sekunder. Sara Öbergs klubbkompis från CK Master,  Emma Belforth, var femma.

”Jag har känt mig stark i veckan, men vågade aldrig drömma om att det skulle räcka till att försvara min titel efter två år utan detta mästerskap. Med en svår teknisk bana var det svårt att få till ett perfekt lopp. Men med fokus på rätt ställen och våga ta ett B-spår lyckas jag komma först i mål”, säger Sara Öberg på sitt Instagramkonto.

I XCC-loppet var Sara Öberg trea efter att där förlorat spurten om silvret med samma estniska cyklist. Där blev det hemmaseger genom Ingrid Bøe Jacobsen från Halden CK.

”Sara var en positiv överraskning på NM”, inflikar förbundskaptenen Petter Mattsson.

VM-klara Tilda Hylén valde att bryta sitt XCO-lopp i damjuniorklassen, men det är ingen skada där som tur är.

I herrklasserna märktes det att Cykelvasan kördes samma helg. De svenska åkarna uteblev i stor utsträckning. I den äldsta pojkklassen, P15–16, visade Faluns Anton Unger att han står sig väldigt bra i nordisk konkurrens; tvåa i XCO och trea i XCC.

Text och bild: Tomas Larsson/SCF