Alla grenar
Mountainbike

Rött ljus för tävlingar just nu – men tappa inte hoppet

SCF väljer att släppa sina riktlinjer för MTB-arrangörer trots Folkhälsomyndigheten och regeringens skärpta åtgärder för idrottsrörelsen som börjar gälla den 1 mars LÄS MER

Tajmingen att släppa dessa riktlinjer kan uppfattas som dålig, men budskapet som MTB-gruppen och tävlingsansvarig Malin Lindgren Henttonen vill förmedla är att de lever på hoppet att säsongen kan starta som planerat.

– Det vore synd om RF:s förslag på en ny begränsningsförordning för idrotten visar sig öppna upp för arrangemang, och att föreningen eller arrangören inte inlett diskussionen med sin tillståndsgivare i tid. Därför tycker vi att man ska inleda en diskussion med berörda tillståndsgivare redan idag – om man inte gjort det redan. Förhoppningsvis kan vi rida ut denna våg och är i ett helt annat läge i mitten av april då våra svenska tävlingar normalt drar igång, säger Malin Lindgren Henttonen, SCF:s tävlingsansvarige för MTB.

Dokumentet Coronariktlinjer MTB 2021 är tänkt som ett stöd och komplement till rådande riktlinjer och arrangören ska självklart vara övertygad om att man kan klara av att arrangera ett smittsäkert arrangemang, och att man har stöd av sin förening.
Svenska Cykelförbundet är inte heller främmande för att införa krav på användandet av munskydd och negativa PCR-test inför ett arrangemang. Inget av detta finns med i riktlinjerna just nu, men vi utvärderar den möjligheten.

Värt att känna till är att ”yrkesmässig idrott” inte omfattas av FHM:s nya avrådan för idrottande. Det innebär att en arrangör även efter den 1 mars kan välja att genomföra sitt arrangemang med bara elitklasserna. Det kanske inte ger stora överskott i klubbkassan, men finns det arrangörer som vill göra detta så är det en möjlighet.

– Vi tror och hoppas slutligen också mycket på utgången av den remiss från regeringen som ligger ute hos Riksidrottsförbundet och 79 andra instanser i skrivande stund. Svaren från instanserna skall vara regeringen tillhanda senast fredag 26/2. När ändringar i förordningen är beslutade kommer vi förmedla vidare hur detta påverkar och förhoppningsvis öppnar upp för våra MTB arrangörer.

Här hittar kan ni ladda ner Coronariktlinjer MTB 2021