Alla grenar

Öppet brev om dispens för barn

En uppmuntran till tävlingsarrangörer, cyklister och föräldrar
– Nybörjare, barn- och ungdomsklasser


Kära tävlingsarrangörer, cyklister och cykelföräldrar!

Vi får in många dispensansökningar från föräldrar och tränare till nioåringar. Anledningen till dispensansökan handlar ofta om att cyklisten ”inte är nybörjare”, att cyklisten är mycket snabbare än övriga i klassen, att spannet 6 -10 år är för stort för en klass där det inte finns någon seeding och att banorna inte är ”riktig MTB”, utan i vissa fall gräs- eller grusplaner.

Vi ger, sedan tidigare beslut, inte dispens till cyklister som är under 16 år av anledningen att vi följer Riksidrottsförbundets riktlinjer kring barn- och ungdomsidrott där vi hänvisar till negativa sidor av tidig elitisering. Det är omöjligt för oss att sätta oss in i varje enskild cyklists situation och bedöma om det är vad som det handlar om eller inte. Vi tror med andra ord inte att det är dispenser för alla dessa nioåringar som är kärnlösningen i frågan.

Förälder/ledare – Vi vill i ett första steg uppmuntra Er föräldrar att tala positivt om tävlingarna med era barn, att lyfta allt från att göra saker tillsammans till att ”så länge det involverar två hjul och lite pirr i magen är det kul!”.

Arrangör – Vi vill i ett andra steg uppmuntra Er, våra grymma arrangörer – som kan göra skillnad direkt – att tänka på denna grupp cyklister som också vill köra stig. Minska steget mellan nybörjare och tio- till tolv-klassen.

Tänk –  även nybörjare vill cykla stig och en nioåring kanske redan har cyklat halva sitt liv. Det handlar inte om att banorna måste bli svåra/svårare, det handlar om en känsla av skog.

Cyklist – Vi ser er och vi vill att ni ska ha riktigt roligt på tävlingar. Vi jobbar för Er och tillsammans kommer vi att utveckla sporten!

Möt oss i denna viktiga fråga

Vi vill nu vill samla in åsikter, för att under MTB-SM i Östersund bjuda in till ett möte med grengrupp, tävlingsansvarig, arrangörer och Er -engagerade cyklister. Mötet kommer att äga rum på fredag den 20 juli, kl. 20.00 på hotellet vid tävlingsarenan.

Ni är välkomna att framföra era tankar inför det mötet till förbundskapten Annie Söderberg via mail: annie.soderberg@scf.se.

Läs om våra tävlingsklasser här: https://scf.se/mountainbike/tavling/tavlingsklasser/

Vänliga cykelhälsningar,
Grengruppen MTB