Alla grenar
Mountainbike

MTB SM (XCO) tidigareläggs till 19-20 september: ”Skälen är flera”

Efter flera turer har grengrupp XCO i nära dialog med SM arrangören CK Master och SWE Cup-arrangören Hallby IF beslutat att tidigarelägga XCO SM till helgen 19-20 september, i stället för helgen 17-18 oktober. Skälen är flera:
– Bättre att SM går inom ”ordinarie tävlingssäsong”
– Ingen krock med annat större XC lopp i Sverige då vi nyttjar Hallbyrundans SWE Cup helg (Hallbyrundan bantar ner sitt arrangemang och flyttar preliminärt till 6 september).
– UEC offentliggjorde i förra veckan att XCO EM äger rum 17-18 oktober.
– Ingen krock med världscuptävlingar 19-20 september då flertalet världscuper har ställts in.

Nu återstår för CK Master att få tillstånd att arrangera SM under rådande restriktioner. Som tidigare kommunicerats finns en mängd coronaanpassade riktlinjer med allt från begränsade startgrupper till att arrangören måste säkerställa att ingen publik finns på plats.

– Vi hoppas att polismyndigheten godkänner vår ansökan om ett reducerat SM så att vi får möjlighet att anordna XCO SM i Göteborg, vilket kommer vara avgörande.  Som alla andra tävlingsarrangörer, måste vi så klart begränsa startgrupperna och utesluta publiken. Men vi hoppas på en tuff kamp om medaljerna och en delad glädje att trots allt få möjlighet att köra SM denna säsong, säger Daniel Lägersten, projektledare för CK Masters SM-grupp.

Ursprungligen skulle MTB-SM 2020 gått under vecka 32 med fokus på veckoslutet den 8-9 augusti. På grund av coronapandemin valde man att flytta arrangemanget till reservhelgen den 17-18 oktober. Nu ser det alltså ut som att SM äger rum i Skatåsområdet helgen den 19-20 september. Fredrik Kessiakoff, övergripande förbundskapten för MTB, hoppas att myndigheterna ser positivt på alla de riktlinjer som ligger till grund för den nya tillståndsansökan och hoppas att alla cykelentusiaster respekterar det coronaanpassade regelverket så att landets cykelklubbar även fortsättningsvis får förtroende att arrangera tävlingar från berörda myndigheter.

-Vi är förstås mycket glada att återigen ha hittat en bra lösning för XCO SM. Jag vill rikta ett stort tack till Daniel och Viktor från CK Master, Göran och Åke från Hallby IF, samt grengrupp XCO som alla varit med och gjort detta möjligt. Nu håller vi tummarna för att myndigheterna ställer sig positiva till att ge tillstånd utifrån de åtgärder CK Master avser vidta för att förebygga smittspridning, säger Fredrik Kessiakoff.

 

Tidigare artiklar om SM-rockaderna LÄS HÄR

Turerna kring årets MTB-SM har varit många till följd corona-viruset. Men nu ser det ut som att XCO-SM flyttas till helgen den 19-20 september. Foto: Niklas Wallner