Alla grenar
Mountainbike

Med succén i Maribor i ryggen tar Oliver Zwar sikte på Fort William

Oliver Zwar, som kör för Union, gjorde det rejält bra på andra deltävlingen i XS European Downhill Cup då han var trea. Det gav en inspirationskick nu när motståndet vässas betydligt på DH-världscupen i skotska Fort William nu i helgen 2122 maj.

Oliver Zwar gillar den långa svåra backen i Maribor så han passade på att ta en tur dit när VC-programmet tillät det. Det gav en plats på podiet men framför allt var han nära slovenen Luka Berginc – fast hemmaåkarna offrade det mesta av säkerhetsmarginaler.

”Det var bra för min del. Slovenerna var inte direkt rädda att stå på fast det hade kommit mycket regn och var superwet, säger svenskaustraliensaren Oliver Zwar i en trevlig intervju där vi minst sagt blandade de bägge språken om vartannat.

Det är bara att kolla på bilderna där rötter och pinnar fortfarande var såphala när superfinalen gick fast det då hade slutat regna.

”Det är små marginaler och jag ville ju absolut inte bli skadad inför världscupen i Skottland. Så det gällde att göra ett hyfsat säkert och smart race i Maribor. Men det är ändå mycket hårdare än du tror – man vet inte exakt hur banan kommer vara. Små misstag på slutet kostade segern, men å andra sidan är det ingen som kan åka helt utan småmissar – inte i de förhållandena”, säger Oliwer Zwar.

På ett halt underlag i Maribor tampades Oliver Zwar bra med de vassa hemmaåkarna och blev trea i Europacupen. Foto: Rick Schubert/Racement

 

Nästa anhalt i Oliver Zwars internationella tävlingskalender är det så vackra Fort William i Skottland.

”I min plan för 2022 ligger fokus på världscupen. Jag har inte kört i Fort William sedan innan covidpandemin. Jag har haft lite otur där med magsjuka och en krasch men gillar ändå banan och hela stället jättemycket.”

Det finns absolut mer spektakulära VC-banor än den skotska, fortfarande efter lite omgörning – men den är är lång och rejält tuff ändå.

”Steniga partier blandas med vanliga skogspartier och snabba kurvpartier. Sedan regnar det ju nästan alltid i Skottland, ha ha, och då blir den förstås ännu mera krävande…”

En sak man man vara säker på:

”Det är ett av de största racen publikmässigt. Den brittiska publiken kommer vara rejält taggade efter pandemiåren. Det kommer bli galet skön stämning, skottarna är absolut ett trevligt folk också”, säger Oliver Zwar.

Har du några resultatmål?

”Egentligen inte, bara att vara topp 60 och kvala in till finalen kräver BRA åkning i ett riktigt stort och vasst startfält. Så första målet är egentligen att bara kvala in. Sedan får man ta det från där och bara göra det så bra som möjligt…”

Boosten att hamna på podiet tar Falubon Oliver Zwar med sig till världscupen i skotska Fort William där konkurrensen vässas.  Foto: Rick Schubert/Racement

Hur hittar du balansen mellan stabilitet och säkerhet å ena sidan och att släppa säkerhetsmarginalerna?

”Det är just vad det handlar om i downhill. Det är en fin linje mellan att köra ”hälsosamt och ändå i vissa passager närma sig dem som kör enligt devisen ”turn the brain off”. De senare vinner ju inte i längden. Men jag jobbar fortfarande efter alla år med att hitta var gränsen går, ha ha.

Försäsongen har varit lite upp och ner då Oliver för första gången på mycket länge kunde åka och besöka familjen i Australien men sedan också fick en rätt jobbig släng av covid själv.

”Jag missade en hel del träning, så första världscupracet kom för tidigt för mig. Men NU efter två tre bra åk i Maribor känner jag mig nästan 100 redo för Skottland. Det ska bli RIKTIGT kul att köra där!

I Fort William World Cup startar också två andra svenskar. I elitklassen kör Olivers fyra år yngre bror Benjamin Zwar Kvist. Det är för närvarande fem förare i deras Unionstall.

Och så finns en taggad Daniel Augustsson i juniorklassen som startar sin säsong i den nya svenska landslagströjan. Kolla in en sammanfattning här på SCF.se på måndag förmiddag hur det gick för alla tre!

”Banan ser så bra ut. Jag är rätt nervös men kan nästan inte vänta på att få göra några åk”, skriver Daniel Augustsson på Instagram.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Rick Schubert/Racement