Meny
Mountainbike

Jenny Rissveds klar för OS

Idag tillkännagav SOK att Sveriges mountainbikestjärna Jenny Rissveds får åka till Rio och mäta krafterna med den övriga världseliten. Sverige har på damsidan erhållit en kvotplats efter att samlat tillräckligt med UCI-poäng på världscuper och internationella tävlingar under två års tid.

Det är elitåkarna Åsa Erlandsson, Jenny Rissveds och Alexandra Engen som har varit flitigast i poängjakten och det har varit riktigt spännande att följa dem. Den verkliga striden om platsen har dock stått mellan Engen och Rissveds, men efter Jennys andraplacering på förra helgens världscup i Albstadt blev det uppenbart att platsen är Jennys.

På herrsidan blir det tyvärr ingen representation från Sverige. För att vara aktuell till OS-truppen ska man klara de gemensamt uppsatta kriterierna och grundkraven från SOK, vilket förenklat innebär att cyklisten ska ha tagit en topp åtta-placering på en världscup eller vid t.ex. EM i Huskvarna, vilket ingen av herrarna har uppnått.

Matthias Wengelin, Emil Lindgren och Emil Linde var favorittippade till OS-platsen men de kommer alltså få sikta på andra tävlingar under året.

”OS i Rio är i september men dessförinnan har vi både världscup och VM att fokusera på, det är viktiga tävlingar för alla våra cyklister”, säger Anders Ljungberg, förbundskapten. För Jennys del blir det att lägga upp en bra mix av race och träning för henne så att hon kommer lagom utvilad till OS”, fortsätter han.

Här är de senast uttagna atleterna av SOK