Alla grenar
Mountainbike

Grönt ljus för XCE-SM i Täby Park: ”Betyder jättemycket för oss”

Helgen 18-19 juli blir det full fart i Täby Park. Då arrangeras nämligen SM i MTB Cross Country Eliminator (XCE) på den nyanlagda cykelcrossbanan i Täby Park. Arrangör är MTB Täby och klubben har stora planer för mästerskapen.

– Det betyder jättemycket för oss att få arrangera ett SM. Vi är en klubb som växer och har växt i flera år med en stor barn- och ungdomsverksamhet. För att locka fler ungdomar att tävla under SM kommer vi testa ett nytt koncept, säger Ola Warrén på MTB Täby.

MTB XCE är cykelsportens motsvarighet till skicross och en relativt ny disciplin inom MTB, där fyra cyklister tävlar mot varandra i varje heat. Tävlingen körs på en 500- till 1000 meter lång varvbana som innehåller hopp, kurvor, utförsåkning och andra typer av hinder. XCE körs som elimineringstävling och inleds alltid med kvalheat.

SM-banan i Täby Park kommer vara 800 meter lång och går ”väldans fort” att köra enligt Ola Warrén. Juniorerna plus elitklassen kör under lördagen och på söndagen kör master- och ungdomsklasserna. Men för att locka fler ungdomar att tävla, arrangeras under lördagen även en sprintstafett.

– Vi vill ge ungdomarna möjligheten att köra två tävlingar. Många åker långt för att tävla och åker man ut redan vid kvalet, har man i värsta fall kört genom hela Sverige för tre minuters åkning. Sprintstafetten ingår inte i SM men vi hoppas det kan bli ett kul mervärde, säger han.

Cykelcrossbanan i Täby Park invigdes i samband med Stockholm Cyclocross Weekend i oktober 2019 och ligger på gamla Täby galopp. Sommarens SM-bana i XCE kommer gå på crossbanan där det redan finns anlagda hopp och hinder. Ola Warrén hoppas förstås att publiken hittar till tävlingarna och hoppas att mästerskapen kan bli något av en folkfest.

– Arenan ligger lättillgängligt och publiken kan följa tävlingarna och få en bra överblick från flera platser i området. Men det är alltid en utmaning att få folk att komma på evenemang, oavsett idrott.

Ella Holmegård är rankad tvåa i världen i XCE. Efter tre raka SM-guld i sprint dominerar Ella Holmegård nu även världscupserien i XCE.