Mountainbike

Fyra U23-cyklister till nästa MTB-uppdrag – världscupen i Val di Sole

Hittills har nya förbundskaptenen mestadels valt att matcha våra juniorer internationellt. Nu är turen kommen till U23-cyklisterna och  ett omfattande landslagsuppdrag med tre alpdestinationer i Italien, Schwez och Frankrike har fyra cyklister nu ankommit till Val di Sole.

U23-cyklister på alpturné

  • Tove Dandenell, Bauhaus Cycling Team
  • Viktor Lindqvist, Länna Sport CK
  • Hugo Sandin, IKHP
  • Samuel Örnborg, Varbergs MTB

Vi kan konstatera att Viktor Lindqvist har varit snäppet starkare i år än förra säsongen då han fanns med i ett fast U23-landslag. Senast trea i Borlänge Tour där det var tätt som tusan bland tätcyklisterna.

”Flera bra lopp i benen i Dalarna och formkurvan pekar uppåt”, säger Viktor Lindqvist själv på sitt Instagramkonto,

Tove Dandenell har i år bytt till Bauhaus Cycling Team, har kört i ledartröjan i SWE Cup och gjorde exempelvis ett bra XCO-lopp på Lugnet.

Hugo Sandin var sexa i totalen i Borlänge.  Samuel Örnborg (översta bilden) åkte på eget bevåg ner till Nove Mesto och slutade 79:a i U23-klassen.

”Konkurrensen i U23-klassen har blivit väldigt tuff internationellt och det är stora startfält. Så det är en process äver fyra år att cykla till sig bättre startnummer. Och det gäller också för alla våra cyklister på landslagsuppdragen att få internationell erfarenhet, framför allt att vänja sig med lopp där de inte kan styra farten själva. Det finns alltid några som är lite bättre och då blir det en stressigare cykelåkning, vilken man speciellt kan se på en cyklist som dominerar på hemmaplan”, säger David Eriksson.

Förra säsongen fick Lindqvist starta i ett par XCC-lopp på världscupen men låg hela tiden nära cutten som dras på topp 40 av de närvarande cyklisterna i UCI-ranking.

Tre världscuptävlingar i Alperna

  • 14–16 juni: Val di Sole, Italien.
  • 21–23 juni: Crans-Montana, Schweiz.
  • 25 juni–7 juli: Haute-Savoie, Frankrike.

Blickar man ända fram emot VM i Pal Arinsal, Andorra, den 28 augusti till 1 september har Sverige ett numera brett urval av cyklister både på när det gäller herrsidan både i junior- och U23-klassen. David Eriksson har valt att satsa på ganska många juniorer först på EM och Junior Series på de första landslagsuppdragen. Flera toppresultat på herrjuniorsidan där Nils Johansson vann i World Junior Series så sent som i helgen som gick och stabil körning av damjunioren Elin Ålsjö.

”Ja, det är väl dom som sticker ut under våren och så har ju Oscar (Lind, se nedan) kört bra internationellt. Sedan ska vi heller inte glömma att Markus Karlsson var sexa på en Junior Series. Det är inget dåligt resultat”, säger David Eriksson som här sticker emellan med att kolla nybörjarklassen vid Lugnets XCO.

Så du är nöjd med din första vårsäsong som förbundskapten?

”Ja, det har överlag varit en grupp där det har fungerat bra och vi har fått en del framgång. Sedan finns det alltid saker som inte har fungerat, men det jobbar vi vidare med.”

Några få cyklister har redan fått besked om att de kommer få köra VM.

”Ja, om de håller sig hela och i liknande form. Det är för att ta ner press och stress lite så de ska kunna sikta långsiktigt på VM. Men på ett VM har vi som krav att man ska kunna aspirera om en topp 20-plats och det får vi se sedan hur många cyklister vi har som verkligen kan göra det”, säger David Eriksson.

 

På U23-sidan finns på världscupen tre av de vassaste korten i Serneke Allebike Factory team som ni träffade i Cykelstudion by SCF härom veckan.

Så en hel sextett svenska U23-cyklister kör i Val di Sole med andra ord och då stannar Edvin Elofsson som vann Borlänge Tour hemma denna gång. Oscar Lind som var vassast i Nove Mesto på senaste världscupen och så Leo Lounela som vann både XCO och XCC på Lugnets SWE Cup finns båda med.

Lounela gör första året i U23-klassen. Han måste, liksom Elofsson och de svenskar som ingår i U23-landslagsuppdraget, kämpa vidare med sin UCI-ranking för att bli topp 40 ta sig in i XCC-loppen, som i sin tur styr startpositionen i XCO där alla får starta. Oscar Lind finns med och kör XCC i Val di Sole.

Text: SCF
Foto översta bilden: Dalibor Válek
Foto övriga bilder: SCF