Meny
Mountainbike

Felix Beckeman är inspirerad och ödmjuk inför nya uppdraget

Felix Beckeman arbetar i dag som tränare på Hagströmska gymnasiet med gravitydisciplinerna. Nu blir Felix också ny förbundskapten för gravity (enduro, downhill och 4X). Möt en inspirerad Beckeman som är ödmjuk inför det nya uppdraget, med fokus på elitsatsningen – men också förvalta den fina ungdomsutvecklingen.

Beckeman har som aktiv framför allt mångårig erfarenhet som 4X-cyklist i världsklass med VM-guld – även ett brons på VM – samt ett flertal segrar i världscupen.

”Jag är fortfarande jättetacksam för det där VM-guldet. Det är ju vårt enda VM-guld inom MTB på herrseniorsidan. Häftigt såklart”, säger Felix Beckeman.

Nye gravityförbundskaptenen, Felix Beckeman, har haft den häftiga upplevelsen att tävla en säsong i 4X med världsmästartröja.

 

Tävlingsbiten har Felix haft med mig ända sedan barnsben. Han tillhörde jag ungdomseliten i MTB, men då i crosscountry. Så när Felix Beckeman åkte till RIG i Skara för att genomföra sina gymnasiestudier drömde han framför allt om att att bli en riktigt bra XC-cyklist.

”Ja, när jag kom in på RIG i Skara var det som crosscountrycyklist. Min bästa kompis där var Tobias Ludvigsson (sedan länge ända uppe på UCI World Tour-nivå och i franska FDJ-stallet), så vi tränade mycket tillsammans – även om han körde landsväg och jag XC. Men så blev det Vansbro när utförsåkning blev mera lockande. När det började gå bra, speciellt i 4X var det ju inget snack om att utförbiten som gällde för mig…”

Beckeman kommer fortsatta att ha tränarsysslan på Falugymnasiet som huvudsyssla, men nu adderas alltså en ny uppgift: förbundskaptenen för tre gravitydiscipliner (END, DH, 4X).

Felix Beckeman är ödmjuk inför uppgiften och ger exempelvis mycket cred till sin föregångare som förbundskapten gravity, Adrian Hörnqvist. Så här säger Felix spontant om sitt nya uppdrag:

”Det är såklart väldigt roligt men också spänt då har varit starka känslor kring gravity. Allt har förstås två sidor, men frånsett det så är jag också väldigt spänd på ett positivt sätt inför det här förtroendet.”

En av Felix adepter har redan nosat på världseliten i form av norskan Kine Haugom, som ordnade JVM-silver i downhill förra året.

”Det har gett mersmak. Jag trivs BRA med mitt arbete på Hagströmska. Men att få krydda den tränarsysslan med att också få jobba ett steg högre upp, med den nationella senioreliten, känns verkligen jätteroligt”, säger Beckeman.

Svenska Cykelförbundet vill med en ny förbundskaptenstrio få med sig både elitcyklister och den stora ungdomsutvecklingen inom gravitygrenarna.

”Det känns fantastiskt att vi ska jobba så framöver, för mig som jobbar med ungdomar dagligen känns det extra bra. Det finns många ungdomsåkare på gång som gör stora framsteg och är på väg in i junioråldern. Det ska bli superspännande att se vad de har att komma med framöver, tror gott om att det kan bli något riktigt bra.

Redan befintlig elit är förstås också väldigt viktigt att vårda. Oliver Zwar, som vann SM i downhill i år, är tillsammans med brorsan Benjamin två att bygga kring I DH. Endurolandslaget tog VM-silver 2019 och har fortfarande en stark elitgrupp även efter att Robin Wallner lade av i slutet av förra året.

”I downhill och enduro finns redan flera starka åkare medan det finns mycket att göra i 4X”, säger Felix Beckeman.

Felix Beckeman är påtagligt ödmjuk inför uppgiften och vill nu skapa en god relation med både gravityåkare som finns med i landslag och de som är på väg in.

 

Felix ser också chansen att utveckla nya delar i sitt ledarskap.

”Att få jobba närmare förbundet och från insidan vara med och se och medverka till hur landslag byggs känns utvecklande.”

Det är mycket cykel i huvudet hos Felix Beckeman, men finns det tid slappnar han väldigt gärna av med fiske och vildmarksliv.

”Jo, de senaste tio åren blivit mycket friluftsliv…”

Petter Mattsson, som är ny övergripande MTB-förbundskapten, jobbade med XC-cyklisterna på Hagströmska. Steg ett för Beckeman är att redan detta veckoslut prata ihop sig med Mattsson.

”Superkul att Petter fick jobbet. Vi har arbetat nära tidigare. De ska bli jättekul att jobba med Petter och vi har verkligen möjlighet att prata ihop oss närmaste tiden då vi ju båda bor i Falun.”

Det är redan dags att skissa på lägerverksamhet och en del andra aktiviteter.

”Steg två blir att skapa en god relation med både åkare som finns med i landslag och de som är på väg in. Ha en nära dialog. Jag är helt inställd på att göra ett så bra jobb som bara går – och är väldigt öppen för en god kommunikation”, säger Felix Beckeman.

Text: Tomas Larsson/SCF  

Kolla in HÄR när Felix Beckeman vinner VM-guldet i 4X en magisk augustidag 2017!