Mountainbike

Ella Svegby slog till med fjärdeplats i debuten på världscupen i downhill

Tuffa förhållanden, blött och jäkligt. Då klev Ella Svegby, som fyller 17 år senare i år, fram och levererade toppresultat på sin blott andra downhilltävling. Hon var fyra i kvalet och upprepade den placeringen i finalen i juniorvärldscupen i österrikiska Leogang.

”Bra jobbat som fasen i tuffa förhållanden”, säger Felix Beckeman spontant.

Förbundskapten i gravitydisciplinerna fortsätter.

”Det är ett fantastiskt resultat inom svensk downhill och ändå en liten skräll. Visst, vi har  haft på känn att Ellas körning har utvecklats väldigt mycket under senaste året. Men när man får det levererat på årets första världscuptävling (för Ella) så är det naturligtvis otroligt kul. Åkarna runt henne är mycket mer erfarna internationellt, kör i fabriksteam och kört flera världscuptävlingar i år. En fantastisk prestation.”

Ella Svegby som kommer från Åre och pluggar på Hagströmska i Falun har mestadels kört enduro hittills. Så här sa hon efter kvalåket:

”Min plan var att köra kontrollerat under kvalet, framförallt i det tekniska skogspartierna som är utmanande, framförallt vid högre hastighet. I finalen imorgon trycker jag eventuellt på lite mer beroende på underlaget då det kommer regna en del vilket gör framförallt de branta partierna i mittsektionen riktigt stökiga.”

Men fast Ella nästan är ny i downhilldisciplinen och det där regnet också kom är hon  faktiskt inte helt nöjd med sina åk i Saalfelden Leogang, som ligger i regionen Salzburgerland i Österrike.

”Det var verkligen en superrolig tävling, men mindre kul med ändring av vädret innan final. Känner att jag körde alldeles för lugnt under både kvalificering och under final, framförallt i nedre delen av banan – och tror att jag kunde gjort bättre resultat om jag släpper gasen mer. Jag kommer gå på mer panache nästa vecka i min andra VC-tävling i Val di Sole”, säger Ella Svegby.

Världscupen downhill damjunior

  1. Erice Van Leuven, Nya Zeeland 3.54,13
  2. Eliana Hulsebosch, Nya Zeeland +4,72
  3. Heather Wilson, Storbritannien +4,74
  4. Ella Svegby, Sverige, +11,53
  5. Sacha Mills, Australien +21,26

Vår största DH-stjärna, Oliver Zwar, gjorde en okej tävling i Österrike i herrelitens downhill. Han var på plats 35 i semin och det var tre placeringar bakom cutten till söndagens final.

Här kan vi dessvärre konstatera att Benjamin Zwar Kvists återkomst efter  långtidsskadan från förra året dröjer.

”Ja, tyvärr, är Ben fortfarande inte i cykelskick. Han hoppas nu på slutet av säsongen. Just nu funkar det helt enkelt inte att hålla i styret på en downhillbana.

I herrarnas endurovärldscup var svenskarna Zakarias Blom Johansen, som är tillbaka i Cube Action Team,  och Oliwer Kangas, som också har  bra uppbackning i år jämna. De har båda har haft stabilitet i åkningen den här säsongen och placerade sig nu som nummer 20 respektive 21 bland de 80 startande.

Världscupen enduro herrelit

  1. Richard Rude Jr, USA, 24.52,00
  2. Alex Rudeau, Frankrike, +7.31
  3. Slawomir Lukasik, Polen, +14.13
  4. Zakarias Blom Johansen, Sverige, +1:25.10
  5. Oliwer Kangas, Sverige, +1:34.14

Lo Zetterlund var tolva i EDR Open-klassen, som är en instegsklass till världscupen.

”Han tog ett sent beslut att åka då han är så nära att kvala in till världscupen. Vi hoppades på topp tio som behövdes för att ordna de sista poängen som behövdes. Bra kört men tyvärr stolpe ut med placeringarna”, säger Felix Beckeman.

Johan Widén var 29:a av de 31 som kom till start på endurovärldscupen i E-bike.

Nu tar såväl XCO- som gravitycyklisterna sikte på Italien och världscuptävlingen i Val di Sole, Trentino i helgen som kommer. Vi presenterar U23-åkarna som kör XCO under med en lägeskoll av David Eriksson under tisdagsmorgonen.

Text: SCF
Foto: Privat