Meny
Mountainbike

Efter EM och VM fortsätter festen på SM i Värnamo

Förra veckan blev de världsmästare i XCO i Nove Mesto. Nu laddar Ida Jansson och Jenny Rissveds och övrig Sverige-elit för att erövra den blågula mästartröjan. Svenska mästerskapen i Mountainbike XCO (cross country), XCE (sprint) och XCR (stafett) genomförs den 14-17 juli i Värnamo. Tävlingarna hålls på en helt nybyggd arena på friluftsområdet Borgen. Mix Sports Club står som arrangör i samarbete med orienteringsklubben Anderstorps OK och friluftsklubben Gnosjö FK, men till hjälp har de även andra lokala föreningar och frivilliga som ställer upp för att mästerskapet ska bli den bästa tänkbara upplevelsen för både cyklister och publik.

När SM i mountainbike sätter igång nästa torsdag utlovas cykling i världsklass. Utöver de nyblivna världsmästarna Jenny och Ida kommer europamästaren i sprint, Emil Linde och Alexandra Engen som har både EM- och VM-titlar sen tidigare till Värnamo.

– Det är fantastiskt att vi har så många duktiga mountainbikecyklister i Sverige. Det kommer bli riktigt spännande att se dem cykla på våra mountainbikebanor nästa vecka, säger Keith Johansson, eventledare för SM.

Arbetet med att bygga en specifik SM-bana började i höstas. Tack vare eldsjäl, många timmar kroppsarbete och sponsorers hjälp med finansiering av maskiner har en XC-bana kunnat arbetas fram.

– Årets SM-bana erbjuder en enorm variation i terräng. Alskog, öppet åkerlandskap, bokskog, barrskog med kraftiga rötter på skrå och en brant grusvägsklättring till toppen är några av elementen. Mestadels består banan av naturstig men efter cirka två km kommer man ut på självaste arenan. Arenan är rafflande och publikvänlig, där kommer de tävlande garanterat lyftas fram med hejarop nedför droppen, över pumptracken, genom rockgarden och uppför liftbacken. Vi saknar det riktigt ståtliga höga berget men klättringarna är många och enligt mätningar gjorda av Metria finns hela 240 hm att bestiga. Det tillsammans med kluriga och arbetsamma partier kommer garanterat att ta ut sin rätt, menar Keith Johansson, Mix Sports Club.

Arrangören hoppas på en stor publik på området som kommer att bjuda på spännande och fartfyllda tävlingar.

Foto: mjfoto.se

Program för SM-tävlingarna finns att läsa på mountainbikesm.se

Läs mer om hur arbetet har gått framåt för att arrangera SM