Meny
Fotograf: Anders Averdal Mountainbike

Anmälan för Svenska Mästerskapen 2021 i Mountainbike är öppen

Efter ett mycket uppskattat arrangemang av Svenska Mästerskapen (SM) i Mountainbike förra året på friluftsområdet Skatås utanför Göteborg, öppnas anmälan än en gång av värdklubben CK Master. Den som gillade XCO banan då kommer inte bli besviken och i år blir det även SM i XCC och XCT. Men ingen XCR (stafett) som först var annonserat. Som pandemisituationen ser ut i skrivande stund blir det ett covid-anpassat evenemang och ett avstängt tävlingsområde för allmänheten även i år.

När vi släppte nyheten om att vi skulle arrangera en folkfest under MTB-SM 2021 var också planen att ha köra XCR med mixade åldrar. Nu uppmärksammar vi tävlingscyklisterna om att det inte alltså inte blir någon stafett XCR. Däremot kommer CK Master MTB Race arrangeras för barn- och ungdomsklasser under samma vecka. Förhoppningen är att alla ändå skall få tävla och att vi även kör nybörjar race för de allra yngsta berättar Daniel Dandenell, evenemangsledare.

XCC-banan (kortbana) är ny och körs av junior och elit. Ungdoms Klasserna 13-16 år samt Master klasser kör istället XCT (time trail) på en bansträckning som blir näst intill densamma som ett varv på XCO banan. Både XCC och XCT blir egna mästerskap och seedningsgrundande för XCO starterna i samtliga klasser.

Under alla tävlingar som arrangeras av Svenska Cykelförbundet är det minst en Kommissarie involverad. Kommissariens jobb inför och under cykeltävlingar är att finnas till hands för arrangören och se till så det bli ett så lyckat och säkert arrangemang som möjligt.

Vi har koll på vilka regler arrangören ska följa och svarar på frågor under planeringens gång. Det kan till exempel handla om hur banan ska se ut, vilken längd målrakan ska ha och hur man minimerar skaderisker. Vi både går och cyklar banan i förväg för att göra en riskbedömning, märker ut eventuella faror som kan orsaka skador för cyklisterna och ser till så det finns omkörningsmöjligheter under exempelvis kortbanetävlingen. Det är många delar att förhålla sig till och då är vi som ett extra stöd. Under tävlingsdagarna ser vi också till så cyklisterna är justa mot varandra under tävlingen, men i MTB är det i princip nästan aldrig något sådant som händer, säger Kari Pakkanen, Chefskommissarie.

Mountainbike-SM äger rum i Skatås, Göteborg, 5 – 8 augusti 2021 med öppen träning på XCO onsdagen 4 augusti.

 

Anmälan sker på www.sportstiming.se/scf

Mer information om arrangemanget går att hitta HÄR och på www.mountainbikesm.se

Fotograf: Anders Averdal