Alla grenar
Landsväg

Vos bara fortsätter vinna – Julia hänger med i ungdomstävlingen

Marianne Vos har nu vunnit tre av lika många möjliga spurter i Tour of Scandinavia. Emilia Fahlin kraschade först, hade sedan en helt annan roll än i onsdags – och rasade från tredjeplatsen i totalen när det nya etapploppet intog Norge. Julia Borgström är fortfarande är bra med i ungdomstävlingen.  

På den svenska etappen körde franska FDJ-stallet för Emilia Fahlin. Under torsdagskvällen fanns Emilia med och gjorde det bra för att hjälpa Cecilie Uttrup Ludwig under de avslutande rundorna inne i Sarpsborg.

Emilia Fahlin var dessutom inblandad i en krasch, tappade tid och position och fick jobba hårt för att komma i kapp klungan.

”Det var tråkigt att jag skulle gå i backen. Jag hade helt enkelt ingenstans att ta vägen när det blev tvärstopp. Men jag är ändå nöjd med att ha krigat mig tillbaka och jag gjorde verkligen allt jag kunde för att hjälpa Cecile”, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se.

Danska mästaren levererade stallets andra andraplats på två dagar. Utan en viss Vos till start hade det varit två segrar. Nu var det bombsäkert på torsdagen. Emilia utmanade mycket mera med sitt tidiga igångdrag på onsdagskvällen.

Så slutade tredje etappen

 1. Marianne Vos, Team Jumbo-Visma 3.04.40
 2. Cecilie Uttrup Ludwig FDJ – SUEZ – Futuroscope, +0
 3. Shari Bossuyt, Canyon SRAM Racing +0

Julia Borgström, som  kör för Team AG Insurance–NXTG som alltid jagar ungdomströjan i etapploppen, var en av dem som drabbades värst av den lilla vurpan som gav ett jättestopp med 55,5 kilometer kvar att köra.

Det nederländska stallet gjorde ALLT för att hjälpa tillbaka placeringssäkra Julia i klungan och det blev stressigt inne i Sarpsborg. Tyvärr för Julias del blev det ett sexsekundersavstånd efter 20 cyklister som kan bli kostsamt i slutändan i ungdomstävlingen.

MEN Julia är emellertid fortfarande i allra högsta grad är med i ungdomstävlingen. Amerikanskan Megan Jastrab, som var tvåa i totalen, tappade lite så duktiga belgiskan Shari Bossuyt tog över ungdomströjan. Men det är jämnt. Julia är fyra, med ett litet koppel av cyklister på samma tid. Bara 14 sekunder upp!

Av övriga svenskar i Tour of Scandinavia finns Caroline Andersson och Wilma Olausson på platserna 24 och 25 i ungdomstävlingen.

Svenska placeringarna på tredje etappen

 • 29 Julia Borgström, AG Insurance – NXTG Team +0.06
 • 69 Emilia Fahlin, FDJ – SUEZ – Futuroscope +0.38
 • 73 Caroline Andersson, Team Coop – Hitec Products +0.47
 • 90 Wilma Olausson, Uno-X Pro Cycling Team 2.07

Svenska placeringarna i totalen

 • 24 Julia Borgström +0.36
 • 68 Emilia Fahlin +1.02
 • 88 Caroline Andersson +3.26
 • 92 Wilma Olausson 4.51

Toppstriden i ungdomstävlingen

 1. Shari Bossuyt, Canyon SRAM Racing 10.28.30
 2. Megan Jastrab, Team DSM +0.08
 3. Blanka Vas, Team SD Worx +0.08
 4. Julia Borgström +0.14

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Kenneth Asbjørnsen/Evenfotografene