Meny
Landsväg

VM-cyklisten Caroline Andersson om vad bytet till storstallet betyder

Caroline Andersson, 21, visade upp sig för hela cykelvärlden efter att ha iscensatt en fin utbrytning på VM just efter den tuffa uppförsbacken där så många fick vika ner sig i helgens linjelopp. Nu har hon presenterats av stora nederländska UCI Women’s World Tour-laget Liv Racing Xstra inför 2023.

”Jag valde Liv Racing Xstra för att jag tycker att det är det bästa laget för min egen utveckling. De har erfaren personal, duktiga cyklister och ett imponerande tävlingsprogram med några fina stora lopp på kalendern”, säger Caroline Andersson i stallets pressmeddelande.

Caroline har med den här säsongen visat att hon har kämpat sig upp på en hög seniornivå efter flera jobbiga år förorsakade av en kraschen på ungdoms-OS. Andersson byter därmed från Team Coop – Hitec Products där hon under säsongen har kört bra på flera tuffa etapper till det större Liv Racing Xstra, före detta Rabobank.

Efter att det tidigare så stjärnspäckade stallet hade tappat några stjärnor satsar man mera inför 2023 och har signat spanska Giro d’Italia-trean Mavi Garcia som på förhand är en given kapten i Liv Racing Xstra på de största etapploppen.

”Min ambition för det kommande året är att utvecklas vidare som cyklist, både fysiskt och taktiskt – och att bidra till laget. Jag hoppas också att få möjligheten att åka några lopp för mitt eget resultat och att bevisa min förmåga där.”

Den viktigaste rollen på förhand blir att assistera Garcia på de tuffa etapper. Då som hjälpryttare.

”Det var väl därför jag fick chansen i laget också. Hon är en duktig cyklist för sammandraget och duktig på att köra på berg, och de tycker väl att jag är bra på att köra uppför. Så det är den rollen jag får – att hjälpa henne på mer kuperade tävlingar”, säger Caroline till Hallandsposten.

Men hon hoppas givetvis att det i några enstaka etapper och lopp ska finnas utrymme att gå för eget resultat.

”Jag hoppas ju det, men det är lite svårt att säga nu. Det är ju ett väldigt stort lag med mycket duktiga cyklister och de kör nästan uteslutande världscuper, så under en väldigt stor del av säsongen kommer jag nog bara vara hjälpryttare. Men förhoppningsvis får jag min chans”, säger Caroline Andersson till Hallandsposten.

Dagarna innan Caroline Andersson presenterades blev det också klart med en förlängning med tre nyckelcyklister: Marta Jaskulska, Ayesha McGowan och Sabrina Stultiens.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF