Meny
Landsväg

Tufft VM-linjelopp för Ludvigsson när Evenepoel vann i rena krossen

Herrarnas VM-linjelopp över 267 kilometer var en mastig historia där den ende svensken, Tobias Ludvigsson, fick släppa till sist kontakten med huvudklungan efter ett struligt varv med en kostsam bakhjulspunktering med sju och en halv mil kvar. Ludvigsson kämpade sig tillbaka men bröt senare. Vann gjorde extremt formstarke 22-åringen Remco Evenepoel. Belgaren krossade allt motstånd.

Det mesta flöt emellertid på för de stora nationerna med de stora favoriterna i loppet förts en längre, tuff startloop från Helensburgh och sedan tolv innervarv i Wollongong. Den rätt korta men branta backen skulle med andra ord passeras tolv gånger.

Spanien, som inte hade någon världsmästarkandidat på papperet, missade först den stora utbrytningen med 12 cyklister som blev 16 och släpptes runt sju minuter. Sedan gjorde Spanien större delen av jobbet åt storstjärnornas lag när klungan utan problem började plocka en minut per varv.

Med bara en enda cyklist till start blir det givetvis extra sårbart när materialet strular. Med 88 kilometer kvar fick Ludvigsson ta hjälp av en neutral servicebil att byta bakhjul och det där tog tid. Detta i ett läge då det gick ganska fort i klungan.

Ludvigsson hann förvisso ansluta en knapp mil senare, men kort därefter skruvade fransmännen först upp trycket rejält och iscensatte sedan en utbrytning.

I backen med 75 kilometer kvar fick så Ludvigsson trött. I ett läge där många släppte så var Tobias en av dem. Nu fanns det en hel del vilja i de ensamme svensken, som återanslöt till klungan efter utförslöporna och en bit ut på slätan.

”Vi hade hoppats lite på en en lite lugnare start men det var full gas direkt från start uppför den första riktigt långa backen innan den första riktiga utbrytningen gick iväg. Tobias gjorde egentligen det han skulle hela dagen, men det blev som sagt en kostsam punktering i fel läge. Det gick ju inte att få någon pace på bilarna heller eftersom man inte tillåter det på VM så det blev en riktigt dyr punktering i det läget”, säger assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall.

När man ligger på gränsen till rött och får en rätt långsam service och inte det egna bakhjulet eftersom det blev hjälp från neutrala servicebilen var det i praktiken över.

”Han tog sig ju tillbaka och gjorde det väldigt bra med tanke på stoppet, men sedan tog benen slut med drygt fem mil kvar till mål. Han höll fanan högt så länge det fungerade. Men det räckte inte längre än så i dag helt enkelt.

Nej, det skulle bli tufft. För i det läget kom en utbrytning med betydligt bättre cyklister än den första och där Frankrike, Belgien och Italien hade sammanlagt åtta med. Lite nordiskt också med dansken Mattias Jensen och norrmannen Rasmus Tiller. Belgaren Remco Evenepoel, som har visat grym form när han först vann Vueltan och sedan tog brons i VM-tempot, var det klart hetaste namnet där.

Nu var det race! Loppet hade börjat på allvar när de tog över ledningen med tre klättringar kvar med ganska snart två minuter ner till klungan. Med nu 30 cyklister där blev det rörigt och många attacker. Men med två minuter ner till klungan med de största favoriterna och lite färre cyklister stabiliserade sig utbrytningen.

Tobias Ludvigsson var ensam svensk herråkare till start i VM. Han gjorde vad han kunde men chanserna till en bra placering försvann vid en bakhjulspunktering i precis fel läge när VM-linjeloppet gick in i ett avgörande skede och intensiteten trappades upp.  Foto: Karin Lindblom

 

Det där servicebilbesöket vid precis fel tidpunkt gjorde loppet så mycket tuffare för Ludvigsson och vid nästa varvningen för klungan, den med 49 kilometer kvar, var han inte med. Ludvigsson var då i ett huj sex minuter efter tät och därmed fyra efter klungan med alla övriga av de största favoriterna förutom Remco Evenepoel.

Det ska sägas att Nederländerna saknade Mathieu van de Poel i det läget. Superstjärnan bröt tidigt efter att han hamnat i tumult i hotellkorridoren och greps av polis. Han släpptes först på morgonkvisten och polisen ska ha beslagtagit hans pass, uppger Sveriges Radio.

Tobias Ludvigsson bröt senare VM-linjeloppet, som gick in i ett avgörande skede utan svenskt deltagande.

Remco Evenepoel och kapable kazakern Alexey Lutsenko gick loss på två med tre mil kvar. Och så Evenepoel  solo från slutet av näst sista gången backen skulle passeras.

Utan säkra tidsangivelser så öste Evenepoel på fullt hela vägen, fick en seger marginal med 2.21 och det var kross när belgaren gav det cykeltokiga landet sitt blott tredje VM-guld i herrarnas linjelopp på 2000-talet.

”Visst, det var ett långt och tufft lopp, men det är ju VM så jag ville inte ge en enda meter i onödan om det skulle hända något där bakom. Det här har varit en dröm för mig och i dag körde vi som ett lag. Just i dag var det en tidig attack som segrade. Vi hade väldigt bra andra alternativ nere i klungan och vi förtjänade det här”, sa 22-åringen i SVT:s sändning.

Den handfull cyklister som ”skulle” göra upp om de andra medaljerna hade inte direkt samma tänk. Ett till sist närmast märkligt lurpassande gjorde att klungan med vassa spurtare blåste förbi på upploppet. Medaljörerna Christophe Laporte och Michael Matthews visade sig då för första gången. Den tuffa banan bidrog till ett underhållande VM-linjelopp.

VM linjelopp herrelit

  • 1 Remco Evenepoel, Belgien 6.16.08
  • 2 Christophe Laporte, Frankrike +2.21
  • 3 Michael Matthews, Australien +2.21
  • 4 Wout van Aert, Belgien +2.21
  • 5 Matteo Trentin, Italen +2.21,
  • 6 Alexander Kristoff, Norge +2.21
  • Tobias Ludvigsson, Sverige DNF

”Otroligt bra kört av Remco och av Belgien i båda elitklasserna. Visst Kopecky hade lite otur när holländarna snodde guldet i damloppet men Belgien har åkmässigt verkligen visat var skåpet ska stå i elitklasserna på linjeloppen. Det har varit en sjuk vacker bansträckning i finvädret men också en jäkligt tuff VM-bana när vi får tacka för oss nu härifrån Wollongong”, säger Alexander Wetterhall.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Karin Lindblom


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.