Alla grenar
Landsväg

Tuff startbacke men både Eklund och Ahlsson gillar EM-tempobanan

Nathalie Eklund från Stockholms CK/Massi Tactic och Jacob Ahlsson som kör för Motala AIF Serneke Allebike till vardags representerar under onsdagseftermiddagen Sverige i EM-tempoloppet. Under tisdagen rekades banan, som har en tuff startbacke – men båda två gillar den och är taggade.

Assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall, som för övrigt själv har blivit svensk mästare i disciplinen två gånger om, säger så här om onsdagens tempobana där trenden är att det är kortare sträcka, speciellt på herrsidan då det är samma. Här rör det sig om 24 kilometer.

”Tempobanan  startar i en liten fin by (Fürstenfeldbruck, invid ett före detta kloster från senbarocken), vår anmärkning och går direkt in i en backe, en ganska hård startbacke dessutom”, säger Alexander Wetterhall.

TT-loppet kan delas in i tre faser:

”Första tredjedelen är mycket upp och ner, inklusive den där startbacken. Andra delen är mera böljande och enklare på det sättet. Sista dryga delen är sluttade utför och väldigt, väldigt snabbåkt”, förklarar Wetterhall.

Alexander körde banan tre varv tillsammans med Jacob Ahlsson och Nathalie Eklund som  en bra uppladdning för att få en känsla för hur man ska ta sig an den.

”Både Jacob och Nathalie tycker att det är en bra bana. Det gäller bara att hitta flytet direkt och känna vad som är lagom att ladda på första tredjedelen så man har kvar av krutet och ladda för sista delen av banan. Bägge två verkade väldigt laddade inför morgondagen så det ska bli KUL”, säger Wetterhall.

Nathalie var elva när hon körde EM i tempo senast och hon har fått ett riktigt bra startnummer, nämligen 6 – och då startar som vanligt nummer 1 (Ellen van Dijk från Nederländerna) sist. Det finns med andra ord mycket tider att gå på.

Jacob Ahlsson har fått helt okej nummer 12. Där går italienaren Filippo Ganna ut sist. Ni vet han som länge såg ut att dra upp en spurtseger åt Elia Viviani på linjeloppet – sedan ordnade den senare sitt guld på velodromen fyra timmar senare men det är en annan sanslös historia. Åkarna startar med bara en och en halv minuts mellanrum.

Svenskarnas starttider i TT-loppet som tv-sänds av flera kanaler, bland annat Eurosport och SVT play, är följande:

  • 14.34:30 Nathalie Eklund 
  • 18.03:00 Jacob Ahlsson

Läs mera om det svenska EM-laget i landsväg HÄR! 

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF