Alla grenar
Landsväg

Truppen till VM uttagen – operation för Emilia Fahlin

En trupp på sex cyklister representerar Sverige vid UCI Road Championship 2020 i Imola, Italien nästa vecka. För Emilia Fahlins del väntar tio dagars konvalescens efter dagens operation, innan hon förhoppningsvis kan avsluta den minst sagt konstiga tävlingssäsongen 2020.

– Jag kommer få en platta inopererad för att stabilisera handen och enligt läkarna tar det cirka 10 dagar för operationsärren att läka. Därefter hoppas jag kunna tävla lite till innan säsongen stänger ned, säger Emilia Fahlin.

Det var alltså i tisdags som Emilia Fahlin råkade ut för en handledsfraktur i samband med langning av vätska när hon körde Giro Rosa. Maximal otur efter en redan konstig säsong menar Emilia som försöker hålla modet uppe, trots att hon missar VM.

– Det är hanterbart och jag försöker blicka framåt, men tyvärr behöver man en hand för att cykla. Det känns ändå bra att jag kommer kunna avsluta säsongen, i stället för att bara stänga ner nu. Förhoppningsvis ger det mersmak inför nästa säsong, säger hon.

Det handlar om en spiralfraktur i högerhanden som kan stabiliseras med hjälp av en metallplatta. Operationen sker under fredagen i Göteborg och för att inte riskera en infektion i operationssåret, blir det 10 dagars vila innan Emilia får cykla igen. Och då ska hon enligt läkarna kunna använda handen som vanligt.

Förbundskapten Lucas Persson hoppades in i det sista på att Emilia skulle kunna delta, men nu blir det en trupp utan henne som representerar Sverige på Landsvägs-VM i form av Hanna Nilsson, Wilma Olausson, Julia Borgström, Lisa Nordén, Tobias Ludvigsson och Lucas Eriksson.

Lucas Persson kommenterar uttagningarna nedan:

Tempo Damer den 24 september

”VM börjar med Damernas tempolopp den 24 september. Här ställer vi till start med Lisa Nordén som körde in på en fin 14:e placering förra året. Vi hoppas ju såklart att hon kan förbättra det resultatet något.”

Tempo Herrar den 25 september

”På herrarnas tempolopp så ställer vi till start med Tobias Ludvigsson som förra vecka körde in på en fin 5:e plats på avslutande etappen av etapploppet Tirreno-Adriatico.”

Damernas Linjelopp 26 september

”I denna klassen så var tanken att vi skulle satsa allt på Emilia Fahlin som har varit vår bästa åkare dom senaste åren. 2018 då blev Emilia 4:a på en liknande bana i Innsbruck. Tyvärr kommer nu alltså inte Emilia till start efter  olyckan på damernas Giro de Italia. Då väljer vi istället på att satsa på Hanna Nilsson och våra unga cyklister Wilma Olausson och Julia Borgström.”

Herrarnas Linjelopp 27 september

”VM avslutas med herrarna tävling på Söndag. Här ställer vi till start med svenska mästaren Lucas Eriksson. Lucas kör denna vecka etapploppet Skoda-Tour de Luxembourg och räknar med att komma med bra form till VM.”

 

Ledarna som åker med är:

Förbundskapten: Lucas Persson

Assisterande förbundskapten: Alexander Wetterhall

Massör: Peter Söderberg

Mekaniker: Simon Spiesz

LÄS MER OM VM

Sex cyklister ingår i VM-truppen. (bild från EM i Plouay) Pressbild: Dario Belingheri/BettiniPhoto©2020

 

Julia Borgström och Wilma Olausson kör dam elit tillsammans med Hanna Nilsson.

Tio dagars konvalescens väntar Emilia Fahlin efter dagens operation.

Tobias Ludvigsson kör Tempoklassen på VM.
Foto: Johan Linhart

Lisa Nordén kör sitt andra VM-tempo.