Alla grenar
Landsväg

Tävla på klassiska Kinnekullevägar i ABCD-premiär – du väljer banlängd!

Nu kan ALLA testa att tävla på Kinnekulles klassiska 42-kilometersslinga. XL-Bygg Götene Kinnekulle Cyclassic 24 april är en testtävling för Svenska Cykelförbundet. I stället för de traditionella tävlingsklasserna från 15 år och äldre indelas deltagarna i klasserna A, B, C och D efter banlängder. 

Kinnekulles ABCD-tävling körs dagen efter SWE Cup-premiären. I ungdomsklasserna upp till 14 år körs de traditionella indelningarna, men från 15 år och uppåt är detta ett helt nytt tänk.

Tanken är att man anmäler sig till den klass som känns bäst för cyklisten, i stället för den klass som födelseåret anger.

När testeventet ABCD körs för första gången på Kinnekulle den 24 april är det en gemensam dam- och herrklass i fyra olika indelningar. I A-klassen kör man 168 kilometer, B är 126 kilometer, C är 84 kilometer och D 42 kilometer.

”Vi ser ett stort värde i att få in mer cyklister att prova på att tävla under strukturerade former. Dels för att gynna cykel som idrott men också för att skapa större klungor för alla. Vi ser en stor mängd cyklister på vägarna och vi tror på att ABCD typen av tävling blir ett lägre insteg i tävlingsvärlden”, säger Alexander Wetterhall som är en av de bägge tävlingsansvariga för landsväg på SCF.

24 april kan Du tävla på samma klassiska runda på Kinnekulle som eliten. Då är det premiär för nya ABCD-konceptet.

”Att restriktionerna nu har släppt göra att vi kan få till mer frekventa tävlingar under säsongen och prova nya sätt att tävla som gynnar alla. Vi vill givetvis se ett välfyllt startfält i alla klasserna under helgen för att kunna göra en bra analys av formatet”, fortsätter Alexander.

Det krävs ingen annan tävlingslicens än en baslicens eller tävlingslicens för att delta i någon av de fyra klasserna. ABCD är öppen för alla från 15 år och uppåt och deltagaren anmäler sig själv efter sin egna nivå i någon av klasserna.

Mera information om XL-Bygg Götene Kinnekulle Cyclassic söndag 24 april med ABCD-klasser och anmälan HÄR!

Thomas Rehn från CK U6 blir arrangörspionjär med det nya ABCD-projektet. Rehn säger så här om konceptet att alla bara väljer den banlängd som passar kapaciteten och inte efter kön och ålder.

”Jag tycker att det i grunden är jättebra. Kan vi också nå dem som vanligtvis inte tävlar är det BRA. Det måste vara enkelt, ungefär som på Zwift i E-cycling – att var och en tävlar efter den förmåga som man har”, säger Thomas Rehn.

Det exakt 42,1 kilometer långa varvet som de rutinerade arrangörerna dukar upp går på klassiska cykelvägar. Sedan avgör var och en efter kapacitet och dagsform  hur många varv man vill avnjuta denna 42-kilometersrunda…

”Ja, det är en beprövad cykelmiljö och jag tror absolut att det finns potential för ABCD-modellen. Skulle vi nå alla som kör i SUB-grupper i Vätterrundan blir det…många. Det finns jättemycket triathleter som skulle kunna lockas av ABCD-arrangemanget”, säger Thomas Rehn, som också vill se fler som kör SWE Cup-premiär på lördagen till start på söndagen.

SCF rabatterar baslicensen under 2022, läs mera HÄR!

Text och bild: SCF


Svenska Cykelförbundet skulle aldrig vara vad vi är i dag om det inte vore för våra fantastiska partners. Kolla in dem här!