Alla grenar
Landsväg

Svenska VM-laget har rekat tuff och intressant linjebana i Wollongong

Den svenska VM-truppen, som lägger allt krut på helgens bägge linjelopp, har nu hunnit acklimatisera sig I Australien. Tillsammans med förbundskaptenerna Lucas Persson och Alexander Wetterhall har de rekat en lång och rätt tuff VM-linjebana i Wollongong, åtta mil söder om Sydney. 

Här kommer en analys av menyn i helgen och en resa i text och bild med den svenska truppen som består av Julia Borgström, Nathalie Eklund, Hanna Nilsson och Caroline Andersson i damernas linjelopp på lördagen och enbart Tobias Ludvigsson i herrarnas linje som avslutar VM i Australien.

 

 

Det är verkligen upplagt för en tidig utbrytning i helgens bägge linjelopp där damerna kör 164,3 kilometer och herrloppet mäter 266,9 kilometer. Det är rejäla kraftprov med så pass många höjdmeter.

Eller vad sägs om det första längre varvet som körs en gång i säväl i dam- som herrelit. Här är anrättningen som talar för att det inte är samlat i täte när linjeloppen går in på det lokala varvet i Wollongong City.

Så här kommenterar assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall:

”Snabb neutral start ifrån Helensburgh och vidare ut mot kusten när starten släpps fri. Ganska smårullande sträcka precis utmed kusten hela vägen ner till Wollongong. Väl där inne passerar vi målet och går ut på den 34 kilometer långa Mount Kiera Loop med högsta punkt på 473 meter. Mount Kiera har branta sektioner på upp emot 14–15 procent och har en snittlutning på på 5 procent över sina 8,7 kilometer.”

 

Varvet på 17 kilometer inne i Wollongong City, som är Australiens nionde största stad, körs sex gånger i damernas VM-linjelopp och det är tolv gånger för herrarna som gäller.

Så här säger Alexander Wetterhall efter att just ha avverkat det tillsammans med Lucas Persson i följebilen.

”Ett varv som innehåller mycket kurvor, upp och ner samt ett rejält parti klättring halvvägs in på varvet som inleds med en brant sektion, en liten platå/nedför för att sedan avsluta med 1,1 kilometer med en snittlutning på 7,7 procent och maxlutning på 14 procent.”

Här är tv-tiderna och Sveriges lag i VM-linjeloppen i helgen

Lördag 24 september

  • Linjelopp damelit: 04.25-09.10, SVT1/SVT Play. Kommentatorer: Ola Bränholm med Frida Knutsson som expert.
  • Svenska deltagare: Julia Borgström (även U23), Nathalie Eklund, Hanna Nilsson och Caroline Andersson (även U23).

Söndag 25 september

  • Linjelopp herrelit: 02.15-09.10, SVT1/SVT Play.
  • Svenska deltagare: Tobias Ludvigsson. Kommentatorer: Ola Bränholm med Thomas ”Gotland” Löfkvist som expert.

Läs mycket mera om den svenska VM-truppen

Text och foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.