Meny
Landsväg

Motalas contilag har startat andra säsongen med flera intressanta nya

Motala AIF Serneke Allebike kör för andra året i rad ett continentallag – en viktig satsning för svenska unga cyklister som behöver internationell erfarenhet. Motalalaget som just nu befinner sig i Nederländerna går in i säsongen med flera nya intressanta namn.

Några i förra årets trupp har bestämt sig för att trappa ner satsningen på cykelsporten.

”Den här satsningen tar mycket tid så alla några har bestämt sig för att man måste prioritera annat efter studierna och så är det ju i livet. Men vi har fått in nya unga och intressanta cyklister. Det är hungriga cyklister som vill vara med och tillför olika kvaliteter som vi hoppas kunna utveckla under säsongen”, säger lagets huvudcoach Lars Wahlqvist.

In kommer andra intressanta cyklister som Acke Dahlblom, Södertäljecyklisten som var bärande i juniorlandslaget förra säsongen, U23-landslagsmannen Eric Pedersen, Oscar Lind som nosade på topp tio i U23-världscupen i MTB, David Larsson och Fredrik Johansson.

Kvar finns rutinerade Richard Larsén och flera vassa U23-cyklister.

Cyklisterna i Motala AIF Serneke Allebike 2023

 • Jonathan Ahlsson
 • Acke Dahlblom (ny)
 • Niclas Jagerstål
 • Carl Kagevi
 • Richard Larsén
 • David Larsson (ny)
 • Oscar Lind (ny)
 • Filip Mård
 • Eric Pedersen (ny)
 • Lucas Vernersson
 • Fredrik Johansson (ny)

Noteras att duktige spurtaren och regerande svenska mästaren i kortdistans, Linus Eriksson Kvist, finns med i den stora ledarstaben.

Det ska också noteras att det finns mycket skador nu i inledningen och att en av dem på skadelistan, Oscar Lind, också kommer medverka sporadiskt på grund av satsningen på XCO/XCC.

Motalaledningens vision är att  ge de duktiga cyklister en chans att ta sig vidare:

”Genom att komma ut på tävlingar tidigt på våren i Europa för att få erfarenhet och chansen till större tävlingar under säsongen. Vi märker redan nu i början av andra säsongen att det är lättare att få inbjudningar till tävlingar efter att ha visat upp oss ett år, sedan har vi också en bra holländsk kontakt”, säger Lars Wahlqvist.

”De flesta i laget gör inget annat än cyklar och studerar. Målsättningen är att utbilda svenska cyklister mot framtiden. Vi vill bygga på laget genom att samla cyklister som vill tävla internationellt.”

Säsongen har redan inletts och det sker i tuffast möjliga miljö, ruskväder och kantvind i Nederländerna med många väldigt bra cyklister i loppen. Förra helgens stora tävling var Stern van Zwolle (UCI 2:1).

I veckan har det varit snöoväder i Nederländerna Helgens huvuduppgift är storaa UCI-loppet Rucphen, ett 190 kilometers linjelopp. Och så beger sig Motalalaget till Tyskland och Hertforder Frujahrpreis nästa helg.

”Det har varit tuffa race med just mycket kantvind. Holländarna är ju väldigt bra på kantvindskörning men de som har kunnat komma till start härdas verkligen och får nya erfarenheter och rutin att möta internationellt motstånd. Målet med de första helgerna är mest att komma i gång.”

Motalaledningen är nöjda med tävlingsschemat där tuffa höjdare som Lilla Amstel Goldrace finns med.

”Vi har fått till ett jättebra program, jättepositivt. Sedan vill vi köra det mesta även i Sverige och ibland vara på båda ställena. Men vi prioriterar SWE Cup och andra svenska tävlingar så mycket som möjligt för att det ska bli bra race där också…”

Det finns ett bra go i laget.

”Ja, vi hade en väldigt bra teamkänsla förra året. Nu har vi fått in nya cyklister och har fortsatt riktigt bra stämning. En bra grupp. Synd bara med fyra skadade innan säsongen började och så kommer Filip Mård in lite senare på grund av CX-säsongen.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Motala AIF