Alla grenar
Landsväg

Tobias Ludvigsson positionerade sig bra på sista varvet i EM-avgörandet

Det var platt och en snitthastighet på strax över 45 kilometer i timmen i centrala München när det 209,4 kilometer långa EM-linjeloppet som väntat avgjordes i en spurt. Tobias Ludvigsson är ingen spurtare men gjorde ett starkt lopp, positionerade sig bra – och slutade 21:a.

Svenska förbundskaptenen, Lucas Persson, var redan under en av flera schweiziska utbrytningar inne på att ALLT talade för att det skulle bli spurt. Och spurt blev det med påfallande ambitiösa och bra uppdrag hos nästan alla stornationerna.  Då är det inte lätt att vara ensam svensk i klungan. Men ende svensken i detta linjelopp, Tobias Ludvigsson, avancerade till en bra position efter att länge ha funnits långt ner.

”Jag tycker att Tobias gör ett bra lopp. När det blev en utbrytargrupp på tre som snart nog blev två var det inget som vi ville sitta med i. Skulle det ha varit en grupp på runt tio cyklister hade det varit perfekt för Tobias att gå med men det blev ju bara smågrupper som släpptes i väg”, säger förbundskaptenen Lucas Persson direkt efter målgång.

Till sist var det vara 22 cyklister som som orkade länga med i tätklungans fart innan det började bli några sekunders tidsavstånd här och där. Ludvigsson var en av dem. Han hade absolut ingen med tipp tio – där många av världens bästa spurtare fanns – att göra men var nära topp 20. Bra så!

”Det var jäkligt kul att se att Tobias kämpar på ensam mot stornationerna med toppsprinters och försöker ta position; gör sitt bästa hela vägen. Han gör det bästa av situationen. Helt klart ett godkänt lopp”, säger Lucas Persson.

Det såg länge ut som att Italien skulle kunna dra upp en ny italiensk EM-seger genom Elia Viviani, men han kom bort helt i spurten när Frankrike och Belgien bombade på. Detsamma gällde norrmannen Alexander Kristoff och dansken Mads Pedersen.

Till sist krånglade sig den största favoriten, Fabio Jakobsen, fram i fritt läge och tog en stabil spurtseger.

Så gick det i herrarnas EM-linjelopp

  • 1 Fabio Jakobsen, Nederländerma
  • 2 Arnaud Demare, Frankrike +0
  • 3 Tim Merlier, Belgien +0
  • 21 Tobias Ludvigsson, Sverige +0

Ala resultat i herrarnas linjelopp HÄR!

Resten av EM-programmet för cykel landsväg

  • 17 augusti: Tävlingsdag tempo för både damerpch herrar. Sverige representeras av Nathalie Eklund och Jacob Ahlsson.
  • 21 augusti: EM avslutas för cykel landsväg med damernas linje med Emilia Fahlin, som just nu kör så bra i Tour of Scandinavia, Hanna Nilsson och Nathalie Eklund som nyligen vann Tour of Uppsala.

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF