
Lucas sammanfattar säsongen och blickar fram emot intressant 2023
”Allra mest positiva är en hel säsong utan pandemi. Vi klarade av att genomföra alla tävlingar som planerats.” Det säger Lucas Persson, förbundskapten landsväg, och tar sikte på en viktig säsong med OS-kval och den stora, gemensamma VM-cykelfesten i Glasgow.
Tillsammans med assisterande förbundskaptenen, Alexander Wetterhall, hade Lucas Persson satt upp ett intensivt vårprogram där många cyklister testades och fick nya erfarenheter. Efter de nationella mästerskapen på sommaren var det mer fokus på mästerskap där utlandsproffsen var med i allt större utsträckning.
”Det märktes hos dem som fick chansen i våras i vårt breda program att de inte har tävlat intensivt på flera år. Sedan har vi haft generationsskifte hos U23:orna. Det har varit många unga U23:or och det är ett stort steg. Men vi körde på och nu har många unga cyklister tävlat en hel säsong internationellt, vilket är viktigt för hårdhet och erfarenhet”, säger Lucas.
På juniorsidan finns potential till denna säsong.
”Ja, bland juniorerna har det under 2022 inte varit någon större skillnad på om man är första- och andraårsjunior.”
Den fysiska kapaciteten är där hos flera av cyklisterna.
”Och det funkar väldigt bra i små startfält, men vanan att köra i stora klungor har saknats hos flera av cyklisterna.”
Hos de redan etablerade finns flera stora plusvarianter. Ta bara Emilia Fahlin från sensommaren och framåt. Plötsligt regnade det in ensiffriga resultat för FDJ-cyklisten.
![]()
”Emilia har visat att hon vill komma tillbaka på den allra högsta nivån. Åtta på EM är ett väldigt bra resultat. Tvåa på en World Touretapp (målgång Strömstad) och nia i Vårgårda var andra väldigt bra lopp av Emilia. Det fanns flera. Väldigt synd att hon skadade handleden innan VM.”

Sedan sticker förstås Julia Borgströms internationella genombrott ut. Hon gjorde en fantastiskt stabil säsong och var framför allt positionssäker högt upp i vassa klungor. Här är ett axplock:
- Vann ungdomströjan i London.
- Bar den vita ungdomströjan under en etapp i Tour de France.
- ”Lånades in” till landslaget ett par gånger och var femma som kapten i Gracia Orlová tour där Sverige vann lagtävlingen.
- Tolva på EM i U23-klassen.
- 16:e på VM i den nya U23-klassen.
- Silver på SM i tempo och brons i linjeloppet.
”Riktigt kul med Julias utveckling den här säsongen; topp tio på world tour och körde jättestarkt på Gracia Orlová tour i Tjecken där hela laget var väldigt bra.”

Nathalie Eklund, som nu har skrivit på för storstallet Israel – Premier Tech, var närmast uppgiven när hon plötsligt hamnade i storform. Nathalie byggde fint självförtroende genom att vinna alla etapperna i Tour of Portugal, därefter mästerskapskedjan i SM efter att ha vunnit tempoguldet samt totalseger i Tour of Uppsala.
”Väldigt roligt även med Nathalies form och resultat.”

Jenny Rissveds har tävlat på landsväg igen – för första säsongen som senior. En brutalt stark soloseger här på SM och totaltvåa på det tjeckiska etapploppet Gracia Orlová Tour är exempel på två toppinsatser.
”Jättekul att Jenny Rissveds är tillbaka på en landsvägscykel. Det är en jättebra tjej att jobba med, på absolut högsta nivån. Den fysiska kapaciteten är jämförbart med de allra bästa i världen. Kul med andraplatsen i Gracia där hon vurpade bort totalsegern. Väldigt synd att hon missade VM med ett jäkla toppenlag på gång. Surt.
Säsongen avslutades med en lång, trist sjukdomsperiod för Rissveds, har ni snackat något om nästa säsong?
”Jenny är intresserad även nästa säsong, men ska nu sätta sina egna program – vad som är möjligt. Hon är positiv och glad i dagsläget så får vi vad det kan bli på landsväg 2023.”
Möjligheterna att sätta ihop ett bra lag förstärktes av Caroline Anderssons VM-insats. Däremot har Hanna Nilsson opererats och siktar på comeback först till Vårgårda i augusti.

På herrsidan har SM-linjeloppsegraren Lucas Eriksson har två internationella segrar i franska etapplopp och byter till nästa säsong, liksom yngre brorsan Jacob Eriksson, till Fabian Cancellaras Tudor Pro Cycling Team och får köra fler större tävlingar.
Tobias Ludvigsson, som också byter också till schweiziskt stall i form av Q36.5 Pro Cycling Team, var stabil svensk ensamcyklist i både EM och VM. Nu hade han otur med en bakhjulspunktering i precis fel läge av VM-loppet.
”Vi har några på herrsidan. Hugo Forssell var formstark på senvåren med flera bra placeringar, som i Estland. Jacob Ahlsson får ut precis allt han har för dagen och når en elfteplats på EM i tempo. Han slår några världsstjärnor, som kör fort…”
När startar nästa säsong för er på allvar?
”Cyklisterna har ju läger med proffsstall och sina klubbar. Men när det gäller de yngre cyklisterna träffas vi i Skara för uppstartsläger två veckor innan säsongsstart.”
Hur ser det ut när tävlingssäsongen startar?
”Våren har samma fokus som förra året. Sedan får vi se andra halvan beroende på hur det går på våren. Den preliminära grundkalendern sätter vi direkt. Sedan har vi några bonusuppdrag.”
Landslagsprogram 2023
- 26 mars: Gent-Wevelgem N.cup (Junior /U23)
- 6–9 april: Circuit des Ardennes UCI2.2 (Herr U23/Elit)
- 9 april: Paris-Roubaix, Frankrike – NCup (Herr Junior)
- 12–16 april: Tour du Loir et Cher UCI 2.2 (Herr U23/Elit)
- 21–23 april: EPZ Omloop van Borsele, Holland – NCup (Dam Junior)
- 27–30 april: Gracia Orlová Tour, Tjeckien UCI 2.2 (Dam Elit)
- 4–7 maj: Course de la Paix Junior, Tjeckien – Nations Cup (Herr Junior)
- 25–27 maj: Tour of Estonia, Estland – 2.1 (Herr Elit/U23)
- 8–11 juni: LVM Saarland Trofeo , Tyskland – Nations Cup (Herr Junior)
- 23–29 juli: Ungdoms-OS EYOF (P/F 15–16)
- 1–3 augusti: Tour of Uppsala, UCI 2.2 – (Dam Elit)
- 5 augusti: Scandinavian Race, Uppsala – 1.2 (Herr Elit/U23)
- 5–13 augusti: World Championship Glasgow (alla klasser)
- 20 augusti: Vårgårda, Sverige – 1.WWT (Dam Elit)
- 14–21 augusti: EM i Drenthe i norra Nederländerna.
- 8–10 september: GP Ruebliland, Schweiz – 2.1 (Herr Junior)
- 15–17 september: Watersley Ladies Challenge Ncup (Dam Junior)
- 18–25 september: European Championships Drenthe (alla klasser)
VM tidigare och är större än någonsin för de flesta grenar. För landsväg innebär det att det blir utspritt över två veckor och lite splittrat.
Europamästerskapen i Drenthe ska vi inte glömma bort. EM kommer i samma tid på året som VM gör normalt sett och kan ge en bra chans för svenska cyklister att nå en fin internationell placering.

Lucas Persson ser tillsammans med assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall fram emot ett intressant 2023 för landslag landsväg. Det innehåller såväl OS-kval och ett samlat VM i Glasgow.
Vad blir det allra viktigaste för landslag landsväg under 2023?
”Köra bra internationellt så vi kan kvala in någon cyklist till OS. Det gäller ju både nationsrankning för att ta en svensk kvotplats och sedan när det närmar sig OS även ta topp åtta-placeringar för att bli godkänd av SOK. Det är viktigt för svensk cykel att visa upp sig på OS.”
Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Sebastian Mattsson och SCF
Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.
