Meny
Landsväg

Landslagscyklisten Hanna Nilsson vilar ut efter komplicerad operation

Efter en komplicerad och nära tre timmar lång artäroperation vilar nu Hanna Nilsson ut i en lägenhet nära sjukhuset. När det väl är dags för rehab blir det en lång process att ta sig tillbaka för landslagscyklisten. För att ha ett konkret mål framför sig tar hon sikte på comeback på WWT-tävlingen i Vårgårda i augusti.  

”Det finns fortfarande risk för komplikationer och jag får inte vara längre än tio minuter från sjukhuset om något skulle börja blöda efter operationen”, säger Hanna Nilsson, till vargardacycling.se från sin sjuksäng.

Hanna Nilsson får stanna i sjukhussängen ytterligare några dagar efter den komplicerade operationen. Foto: Privat

 

Proffscyklisten, som körde starkt på sensommaren med flera bra egna resultat och hon assisterade EM-åttan Emilia Fahlin innan spurten i München, drabbades under hösten av allvarliga problem med en artär i ett ben. Själv trodde hon att det handlade om ”trötthet och överträning”. Men undersökningar visade att artären hade vikit sig på två ställen, något som i sin tur skapat förtjockningar längre ned i artärens väggar.

”Tänk dig att ta ett tjockt rep och dra åt det jättehårt uppe vid ljumsken och sedan försöka cykla med den smärtan. Det gjorde fruktansvärt ont och jag var helt kraftlös.”

Läkarna har tagit bort och gjort ren åtta centimeter av artären och sedan tagit en del av en ven som stoppats in i artären som förstärkning.

”Det är som att stoppa in ett sugrör i ett annat sugrör men som ska vidga artären till det normala”, säger Hanna Nilsson till vargardacycling.se.

Svenskan, som tidigare i höst förlängde sitt kontrakt med Ceratizit-WNT Pro Cycling, får räkna med att vara borta från cykeln i minst tre månader. Promenader och ”vanlig” motion är det som gäller de närmaste veckorna.

Hanna Nilsson körde bra här på EM men bröt linjeloppet under VM i Australien (översta bilden).  Foto: SCF

 

Hanna Nilsson hoppas vara tillbaka i tävlingströjan igen till Vårgårdas World Tour-tävling som liksom i år körs i augusti.

”Jag får inte börja för tidigt. Min förhoppning och mitt mål är att jag ska vara tillbaka i augusti. Jag siktar på att komma tillbaka till Vårgårda och köra där igen. Blir det någon tävling innan dess är det bara en bonus.”

Text: vargardacycling.se och SCF 
Foto i text: privat
Arkivfoto: SCF