Meny
Landsväg

Laddat inför helgens bägge VM-linjelopp – så ställ väckarklockan!

Jobbet är gjort: flygresan är borttrampad med lagom pass och så på slutet rekandet av ett tekniskt innervarv. På lördag är Julia Borgström, Nathalie Eklund, Hanna Nilsson och Caroline Andersson laddade för damernas VM-linjelopp där det inbakade U23-mästerskapet känns väldigt intressant för svensk del. På söndag är det dags för Tobias Ludvigsson att stångas själv i herrarnas linjelopp.

Vi rekommenderar att se hela tv-sändningarna från VM-linjeloppen i australiensiska Wollongong, åtta mil söder om Sydney. Det kan nämligen hända mycket både på den första loopen med en ovanligt lång backe för att vara ett VM-linjelopp och innervarvet som innehåller mycket teknisk cykelåkning och bland annat en kortare men brant backe.

Så här säger assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall om läget efter att ha varit ute och rekat det lokala varvet på den officiella träningstiden med avstängda vägar.

”Det är verkligen en superteknisk bana med många kurvor och upp och ned. Sedan kommer ett parti med två backar på banans andra halva som kommer ta ut sin rätt. Det såg hårt ut på profilen men det kommer bli RIKTIGT hårt. Först en kicker till brant backe efterföljt med en kort utför och sen en skarp vänster upp i nästa backe. Denna upplevs som en vägg i två delar med en något ”planare” del i mitten”, säger Alexander Wetterhall.

Hur är läget i den svenska damkvartetten inför starten tidig lördagsmorgon svensk tid?

”Vi har idag avverkat fyra varv på banan och de tycker att de har koll på helgens prövning. Nu gäller det att skaka ben och se till att vi får bästa möjliga uppladdning inför helgen för de fyra damerna till start och av dem är det ju två som också är U23:or.”

Julia Borgström har radat upp stabila placeringar i den klassen, vann ungdomsklassen i London och bar den vita ungdomströjan i Tour de France. In sent inför mästerskapet kom Caroline Andersson och med tanke på U23-upplägget är det intressant att det svenska laget har två kort i den tävlingen i tävlingen som är nytt för i år.

Julia Borgström har samlat på sig mycket U23-meriter den här säsongen och gör en intressant start i VM-linjeloppet…

…liksom Caroline Andersson som var sist in in det svenska VM-laget men också en intressant U23-cyklist. Nytt för i år är nämligen att det blir en U23-resultatlista  även på damsidan i VM, ett lopp i loppet i det stora damelitstartfältet. 

 

Är det dumt att tänka U23, är taktiken att bara köra för så hög placering i totalen som möjligt?

”Det är så vi tänker. Så hög placering i damelit som möjligt och så är U23-klassen en bonus, säger förbundskaptenen Lucas Persson. ”

Det hade såklart varit intressant att se vad en frisk Jenny Rissveds i form hade kunnat göra på den här tuffa och tekniska VM-banan i detta startfält i damelitens VM-linjelopp 2022. Nederländerna kommer med ett superlag med alla verktyg och får bära favoritskapet, men det ska ju verkligen cyklas om VM-guldet – där den branta backen på innervarvet blir väldigt avgörande.

 

I herrklassen har Sverige en ensam cyklist i form av Tobias Ludvigsson till start. Givetvis inte enkelt att sakna lagkamrater som kan assistera varandra, men han gjorde det bra i samma sits under EM där Ludvigsson slutade 21:a.

”I dag har Tobias varit ute och testat benen på riktigt och han tycker det släpper på bra i benen kontra gårdagen”, rapporterade Wetterhall under torsdagskvällen Sydneytid som är minus åtta timmar.

Tobias Ludvigsson kommenterade själv läget så här i sina sociala medier under torsdagen då kroppen hade hämtat sig efter flygresan:

”Första dagen idag känner jag mig som en människa igen –  ser fram emot söndag nu efter några bra träningsrundor.”

Givetvis har stornationerna flera ruggigt starka kort att spela ut på en sådan här lång och tuff bana medan Sverige bara har ett i detta startfält i herrelitens VM-linjelopp 2022. 

Nathalie Eklund, Julia Borgström och Hanna Nilsson är tre fjärdedelar av lördagsmorgonens svenska damlag.

Sveriges lag i VM-linjeloppen och de tidiga tv-tiderna

Lördag 24 september

  • Linjelopp damelit: 04.25-09.10, SVT1 eller i denna SVT Play-sändare. Kommentatorer: Ola Bränholm med Frida Knutsson som expert.
  • Svenska deltagare: Julia Borgström (även U23), Nathalie Eklund, Hanna Nilsson och Caroline Andersson (även U23).

Söndag 25 september

  • Linjelopp herrelit: 02.15-09.10, SVT1/SVT Play. Kommentatorer: Ola Bränholm med Thomas ”Gotland” Löfkvist som expert.
  • Svenska deltagare: Tobias Ludvigsson.

Läs mera om det svenska laget i Wollongong

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.