Meny
Landsväg

Jämna Julia Borgström gör en het VM-start – i såväl elitklass som U23

Julia Borgström ordnade i lördags upp en femteplats och 15 nya UCI-poäng i det franska endagarsloppet A Travers les Hauts efter att ha varit i olika utbrytningar nästan hela dagen. Den formen har den jämna och positionssäkra Julia försökt konservera och bättra på med lite extra vila innan hon tidig fredagseftermiddag kliver på planet för långresa till VM i Australien. 

Sedan fanns Julia Borgström med i tätklungan med 24 cyklister även i ett annat franskt endagarslopp på söndagen. Just jämnheten och säkerheten har varit imponerande för 21-åringen den här säsongen.

”Jag är en ganska jämn människa – och cyklist. Just att jämnheten skulle ligga på den här nivån den här säsongen var en överraskning. Men det verkar ju vara den nivån som jag kan hålla och bygga vidare på inför nästa säsong”, säger Julia Borgström med sitt vanliga lugn när SCF ringer upp.

Om man bara går efter lördagens lopp har du väl rätt bra ben och form nu inför den långa resan till Wollongong strax söder om Sydney?

”Ja, i lördags var det en BRA känsla i alla fall. Jag råkade hamna i både en och två utbrytningar, ibland kan man inte rå för det. Det var inte meningen från början att vara riktigt så offensiv. Och så plötsligt satt jag med även i avgörande utbrytningen och blev femma. Det känns bra.”

Julia Borgström var tolva här på U23-EM i Portugal, har vunnit ungdomstävlingen i London och burit den vita ungdomströjan i Tour de France. Supertalangen från Höllviken CK, som numera representerar CK Ringen i Sverige och nederländska AG Insurance – NXTG Team internationellt gör en intressant VM-start.  Foto: SCF

 

Ni hade ett på papperet rejält bra lag med fem cyklister för ett par veckor sedan, vad betyder det i din uppladdning att varken Emilia Fahlin eller Jenny Rissveds kan vara med? 

”Det har absolut ändrat förutsättningarna och inställningen att vi tråkigt nog tappade Jenny och Emilia från ett som du säger väldigt bra lag. Men jag vill inte påstå att jag personligen är mindre taggad för det. VM ska bli väldigt roligt och jag ska göra det allra bästa av det.”

En bonus för din del är ju att de har lagt in en U23-klass parallellt med elit, i samma start – hur ser du på det?

”Jag har inte pratat med Lucas och Alexander (Persson och Wetterhall, förbundskaptenerna) om taktiken ändras för att det är en U23-klass. Men med tanke på att det är en tävling i tävlingen så är det svårt att åka och tänka på chanserna i U23-klassen, även om jag har gjort bra resultat i olika ungdomstävlingar under året. Min approach blir att göra ett så bra resultat som möjligt i elit, så får vi se efteråt vad det blev i U23.”

Julia Borgström körde för svenska landslaget i Vårgårda. Foto: Oskar Revelj

 

Du gör redan ditt tredje VM-linjelopp som senior efter att ha startat i såväl Imola som Flandern, vad skiljer ett VM mot ett vanligt lopp mer än att de flesta av världens bästa cyklister är med?

”Publikmängden. Hela eventet är så väldigt mycket större och så är ju lagen helt annorlunda när alla de vassaste holländarna inte är  utspridda utan kör i samma lag. Det blir en annorlunda typ av tävling…”

Det kommer en sex kilometer lång uppförsbacke tidigt med en trolig utbrytning och sedan är det en brant backe på det avslutande sex varven, vad betyder banprofilen för dina tankar om VM-loppet?

”Det är klart att det är en rolig men svåranalyserad bana, som ändrar sig mycket. Först är det fördel för klättrarna och sedan endagsspecialisterna. Jag tror inte att man kommer ges tid att återhämta sig efter den där första backen. Jag tror det kommer gå fort från botten backen och hela loppet igenom. Sedan får vi se om det blir en utbrytning som håller eller inte.”

Du valde att ganska tidigt att fortsätta den resan i ditt nederländska stall AG Insurance – NXTG Team, hur gick tankegångarna?

”Redan från början för tre år sedan när jag joinade NXTG så har det känts rätt för mig. De har haft en plan för U19- och U23-laget och jag har vetat hela tiden att de har haft ett seniorelitlag i tankarna. När jag sedan fick se hur det skulle se ut så tänkte jag direkt att jag vill ge det några år till. Visst vägde jag positiva och negativa delar att eventuellt byta. Men det kändes ofantligt bra och tryggt att veta hur basen fungerar; i tiden där jag befinner mig är NXTG bara så rätt och bekvämt.”

Kommer du fortsätta att bo och utgå från Sverige?

”Det blir något längre träningsläger till under vintern, men basen kommer jag ha kvar i Sverige – och det är jag väldigt glad över. Jag har inte hunnit planera något i detalj med stallet och min personliga tränare (Alexander Wetterhall) mer än att det blir ett längre läger på Kanarieöarna redan i november. Sedan är det inte bestämt var lägren i januari och februari blir.”

Hur känns det till sist nu just innan du kliver på planet på Kastrup?

”Jag börjar bli lite nervös. Det är en lång resa och det gäller att hålla sig frisk. Men det känns ändå ganska positivt. Det är bra att ha en så STOR och rolig tävling för att lättare hålla glädjen uppe, så det är bra att VM kommer så här mot slutet av säsongen. Jag hade ett bra träningsblock i Italien förra veckan och i lördags svarade det ju verkligen bra. Så känslan är att med ytterligare lite vila så kan VM-formen vara där…”

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Oskar Revelj, SCF, Oskar Revelj och Bastien Gason


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.