Alla grenar
Landsväg

EM i Trento är över. Hela sammanfattningen finns här!

I dagarna fem, 8-12 september, har European Championship (EM) 2021 ägt rum i Trento (ITA) för Dam Junior, Dam U23, Herr Junior, Herr U23 och Herr Elit.

 • Dag 1, Tempo, 8 september:
  Damjuniorernas tempolopp på 22.4 km kördes i ett riktigt optimalt väder utan varken moln eller vindar. Karin Söderqvist, Motala AIF, kom in på plats tretton och Felicia Bengtsson, CK Bure, kom in på plats trettiotvå efter en krasch som tyvärr kantade hennes race ett bra tag in i loppet.

Karin körde ett bra och stabilt lopp. Mot slutet blev hon uppkörd av ryskan, som sedan vann, men Karin höll hjul på henne ett bra tag och skötte det riktigt snyggt! Felicia körde riktigt bra den andra halvan av loppet och det var kul att se att hon taggade till så pass mycket trots starten. Bra kämpat av tjejerna, säger Alexander Wetterhall, Assisterande Förbundskapten Landsväg, Svenska Cykelförbundet.

 • Dag 2, Tempo, 9 september:
  Dam U23: Wilma Olausson, CK Master, körde starkt hela vägen och slutade på en femteplats, endast nio sekunder från en bronsmedalj.
  Dam Elit: Nathalie Eklund, Echelon Urban Tribes Cykelklubb, kom ut på banan strax därefter och kom in på plats 11.
  Herr U23: Hugo Forssell, Motala AIF, kom in på plats 29 och Jonathan Ahlsson, Motala AIF, på plats 33.

Wilma gjorde det här extremt bra! Hon körde taktiskt rätt och svarade väldigt bra på dagen! Det känns så kul att hon hittade en bra form och visade att hon är en av de bästa U23 vi har i Europa! Nathalie fick ut vad hon hade i kroppen för dagen och vi ser det verkligen som en bra prestation under premiären av ett Europamästerskap. Hugo och Jonathan kämpade bra även fast ingen av dom hade den dag dom själva hoppats på, säger Alexander Wetterhall.

 • Dag 3, Linje, 10 september:
  Loppet gick på inne på banan i centrum på 13.2 kilometer där Dam Junior körde fem varv, Dam U23 sex varv och Herr Junior åtta varv. Sverige hade totalt nio deltagare i Herr Junior, Dam Junior och Dam U23. Av dessa var det endast Julia som tog sig i mål. Resterande avplockades på grund av tidsgränsen.

Dagens största prestation var Julia Borgström, Höllviken CK, som körde Dam U23. Hon tog sig i mål på plats 26 och krigade på riktigt, riktigt bra, säger Alexander Wetterhall.

 • Dag 4, Linje, 11 september:
  På startlinjen stod de fyra Herr U23-cyklisterna Jonathan Ahlsson, Motala AIF, Hugo Forssell, Motala AIF, Jacob Eriksson, Gånghester CK och Erik Bergström-Frisk, Södertälje CK. Dom körde tio varv på den 13.2 kilometerlånga banan. I Dam Elit stod Nathalie Eklund, Echelon Urban Tribes Cykelklubb och Hanna Nilsson, Åhus CK som tävlande och körde åtta varv på banan inne i Trento.

Vi tycker att alla Herr U23 krigade på väldigt bra i början. Jonathan och Hugo blev avplockade ganska tidigt i loppet medan Erik höll längre men även han blev avplockad lite senare. Den vi hade kvar i final blev Jacob Eriksson som körde riktigt, riktigt bra i gruppen in mot mål och spurtade in som femtonde man. Han gjorde en väldigt bra insats! I Dam Elit höll Nathalie ungefär halvvägs in i loppet men såg sig till sist besegrad av fartökningarna, tvingades släppa och blev därför avplockad efter ett tag. Hanna krigade med flaggan i topp väldigt länge och hela vägen fram till näst sista gången i backen när de riktigt stora kanonerna börjar attackera på varandra och kom in på plats tjugoåtta, säger Alexander Wetterhall.

 • Dag 5, Linje, 12 september:
  På Europamästerskapens sista tävlingsdag var det dags för Herr Elit med Kim Magnusson, HVR16 och Lucas Eriksson, Gånghester CK på startlinjen. Racet började med njutningsåkning på fina, kuperade serpentinvägar uppe i bergen på cirka 75 kilometer. Därefter väntade åtta varv nere i byn på den 13.2 kilometer långa varvbanan.

Det var väldigt hög fart redan från början med många attacker. I den riktiga stigningen kom Kim efter och väl nere i Trento blev han avplockad. Lucas Eriksson körde väldigt bra med i första gruppen när hans kedja på cykeln vek sig. Servicebilen var tyvärr för långt bak i bilkaravanen och kom inte fram tillräckligt snabbt för att han skulle ha möjlighet att komma ikapp sin grupp igen. Efter två varv nere i Trento blev även han avplockad och tävlingen var med andra ord över. Lucas hade bra ben idag och det skulle ha varit kul att se honom prova sina vingar, säger Alexander Wetterhall, Assisterande Förbundskapten Landsväg, Svenska Cykelförbundet.

Fotograf: Johan Linhart