Meny
Landsväg

Emilia Fahlin nära segern – tvåa på Tour of Scandinavias Västkustetapp!

Emilia Fahlin befinner sig i sin bästa form på mycket länge. Om inte Marianne Vos hade hittat hennes hjul i sista stund hade det räckt till etappseger på Tour of Scandinavias andra etapp. Men andraplats är INTE ILLA av Fahlin!

”Jag chansade när jag drog i gång spurten så tidigt. Sedan tog benen slut just innan mållinjen kom. Jag får ungefär samma tankar som 2018 när det var så nära, men samtidigt är det så nära till Marianne Vos och jag får gå upp på podiet som tvåa inför en fantastisk hemmapublik så det är mestadels glädje”, säger Emilia Fahlin i Discovery plus-sändningen.

Emilias prestation blev inte sämre av att hon gick i backen under etappen; tog sig tillbaka till klungan ganska snabbt.

På spurtrakan såg det ut som att det fanns klar chans till svensk seger. Vos hade länge mest koll på vänstra delen där flera av de på papperet starkaste konkurrenterna fanns och berättade i tv-sändningen att det var en tuff men rolig etapp i vinden på den svenska Västkusten.

Vos gillar Tour of Scandinavia och hon älskar fortfarande att vinna cykellopp. Det var så följsamt när hon först var grillad av andra stall som sedan kubbades till vänster på upploppsrakan.

Emilia Fahlin hade hugg på etappsegern till höger. Men i precis rätt ögonblick gled Vos över på Fahlins hjul. Och från ett läge där Emilia såg ut att ta det kontrollerade Vos fast det bara skiljer två tredjedels hjul över mållinjen till sist. Men Fahlin fick gotta sig lite extra ändå efter att ha tagit emot den specialdesignade tröjan för bästa svenska cyklist.

Det blev en tröja ändå för Emilia… FOTO: privat

”Det bara sprutade syra ur öronen på slutet men jag hade inga ben att svara. Det känns otroligt skönt att få visa att mina toppkvaliteter finns kvar. Det finns så klart de som tvivlat, men jag har känt att formen blivit bättre och bättre de senaste veckorna”, säger Emilia Fahlin, till vargardacycling.se.

Så slutade andra etappen av Tour of Scandinavia

  • 1 Marianne Vos, Team Jumbo-Visma 3:46:42
  • 2 Emilia Fahlin, FDJ – SUEZ – Futuroscope +0
  • 3 Barbara Guarischi, Movistar +0
  • 34 Julia Borgström, AG Insurance – NXTG Team +0
  • 37 Wilma Olausson, Uno-X Pro Cycling Team +0
  • 81 Caroline Andersson, Team Coop – Hitec Products +0

Totalställningen efter två etapper

  1. Marianne Vos
  2. Megan Jestrab, Team DSM +0.14
  3. Emilia Fahlin +0.14

Alla resultat från andra etappen och i totaltävlingarna HÄR!

Givetvis bådar det gott inför kommande EM i München där damernas linjelopp kommer bli väldigt intressant ur svensk synvinkel. Riktigt bra formbesked, kommenterade förbundskaptenen Lucas Persson just efter målgången i Strömstad.

Glädjande också att Julia Borgström fanns med i tätklunga och finns med i striden om  ungdomströjan – även i detta etapplopp. Julia är bara sex sekunder bakom ledaren Megan Jestrab, som även är tvåa i totalen. Vilken säsong hon gör, Julia! Så säker…

…och som synes var även Wilma Olausson samt Caroline Andersson med i den stora förstaklungan. Starkt.

Riktigt roligt svenskläge när Tour of Scandinavia nu flyttar över till Norge för de avslutande fyra etapperna!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Kenneth Asbjørnsen/Eventfotografene där ej annat enges