Alla grenar
Landsväg

Kolla in SWE Cup-ställningen inför Västboloppet som fyller 90 år!

Cykelklassikern Västboloppet firar 90 år och Burseryds IF hälsar alla SWE Cup-cyklister välkomna på söndag den 15 maj. Linjeloppet körs på en 18-kilometer lång slinga utanför Burseryd, med målgång vid kyrkan denna gång.

I herrar elit har det handlat rätt mycket om CK Hymer av de svenska klubbarna i de bägge inledande deltävlingar. Hymer toppar också lagtävlingen.

Men det är Eric Pedersen, CK Bure, som leder den individuella tävlingen i herrar elit med sina 27 insamlade poäng.

I poängtävlingen (spurtpriser) som ska kora bästa trea är bäste svensk trea, Isac Lundgren från CK Ringen. Där leder Andre Sotberg, IL Sverre.

Damer elit hade ett gästspel av Jenny Rissveds som vann första deltävlingen på Kinnekulle. Men det är Tilde Hammarström, Vincents Cycling Club, som toppar totalen efter sin seger i Varberg.

Matilda Frantzich, CK Ringen, leder poängtävlingen och Hymer lagtävlingen även på damsidan.

Slutligen har juniorlandslagsmannen Gustav Lovidius, Södertälje CK tagit ungefär ett lika grepp om klassen junior/senior som bilden ovan antyder…

Alla resultat i totaltävlingen SWE Cup 2022 landsväg hittar ni HÄR!

Sista ordinarie anmälan gick ut tisdag kl 23.59, men efteranmälan kan registreras i Sportstiming fram till kl 8.00 på tävlingsdagen den 15 maj.

Anmälan till SWE Cup 3, Västboloppet, gör ni HÄR!

Tävlingsledare Johan Nordlund, som själv jubilerar med sina 15 år, säger till Värnamo Nyheter att tävlingen är en klassiker. Förutom en inställd tävling 2020 på grund av covidrestriktiorna har Västboloppet arrangerats varje år sedan 1932. Men redan i september 1931 anordnades den första cykeltävlingen i Burseryd, som blev förlagan till det återkommande loppet i bygden.

”Skandisloppet i Uppsala har hållit på väldigt länge, men Västboloppet är en raritet i sammanhanget”, säger Nordlund till Värnamo Nyheter.

Ansiktet utåt för tävlingen är den trogna funktionären Göran Fällgren, som varit aktiv med loppet sedan mitten av 80-talet.

”Det är dels roligt att ha något att göra, dels är det roligt att tävlingen lever vidare. Det kanske är så att jag syns lite mer – när vi bygger upp, fixar och donar. Men de som raggar pengar, sköter kansliet och allt det andra är minst lika viktiga, säger Fällgren till Värnamo Nyheter.

Text: SCF
Foto: Foto: Sport och naturfoto/@sportochnaturfoto