Meny
Landsväg

Borgström 16:e i U23-klassen och Andersson satte färg på VM-loppet

Nederländska superstjärnan Annemiek van Vleuten överraskade alla innan spurten drogs upp och vann ett heroiskt VM-guld med en bruten armbåge. Det såg länge bra ut för de bägge svenska U23-cyklisterna Caroline Andersson och Julia Borgström i det så tuffa VM-linjeloppet. Julia slutade 16:e i U23-klassen.

Caroline Andersson satte färg på loppet i en lång utbrytning i australiensiska Wollongong på lördagsmorgonen svensk tid och Julia Borgström satt länge med bra i huvudklungan.

 

Det var kring den branta backen på innervarvet som det hände saker. Just efter den hade passerats första gången med tio mil kvar av de 164,3 kilometerna som avverkades som Caroline Andersson iscensatte en utbrytning och fick med sig två cyklister varav Elynor Bäckstedt var en.

Hälften svenskt i den trion med andra ord även om Elynor Bäckstedt, liksom yngre syster Zoe som tidigare under dagen bärgade sitt andra VM-guld i Wollongong, tävlar för Storbritannien.

Caroline Andersson satte verkligen färg på VM-loppet under inledningen av innervarven.

 

Det såg piggt och bra ut i nästan tre mil för Caroline Andersson som verkligen visade upp sig för sitt nya proffsstall, som ännu inte är offentliggjort. Riktig kul att se Caroline, som har haft så mycket problem efter kraschen på ungdoms-VM, i den utbrytningen. Klungan släppte iväg trion en och en halv minut som mest.

Andersson fick som så många andra problem sista tredjedelen i backen med 76 kilometer kvar och fångades in av den de drygt 50 cyklister stora huvudklungan efter ytterligare en knapp mil.

Julia Borgström låg mestadels bra placerad i klungan fram tills slutet av den tuffa backen, fjärde gången hon skulle slita sig med över krönet. Hon slutade i alla fall 16:e i U23-klassen.

 

I det läget fanns Julia Borgström –som hon brukar vara så ofta –bra placerad i huvudklungan. I det läget av loppet såg det bra ut för Sverige i U23-klassen. Men det var som sagt tufft i den där branta backen och med knappa fyra mil kvar då den passerades för fjärde gången var Julia tvungen att släppa.

”Julia är med som hon ska och vrider ur trasan ordentligt. Caroline sätter färg på loppet. Hon prickar en utbrytning, vilket vi hade som plan från början att vi skulle vara med i – att den sedan inte höll längre är en annan sak för det var väldigt intensivt och loppet satte sig inte riktigt heller som det kanske gör i vanliga fall i sådana där lägen med tre i ganska tidig utbrytning”, säger assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall.

Hon slutade 62:a i totalen med 12.07 upp till van Vleuten. Men det föll bort en del U23:or på slutet. Så i U23-klassen räckte det ändå till 16:e plats. Caroline Andersson punkterade och bröt sedan VM-loppet som hon hade satt så mycket färg på.

Hanna Nilsson hade inte dagen och bröt tidigt medan Nathalie Eklund blev rejält trött i samband med att ha missat en drickalangning, men stretade på och kom i mål 2.44 efter Julia Borgström.

Nathalie Eklund släppte ganska tidigt kontakten med huvudklungan men tog sig i mål och blev 76:a.

 

Vad säger du om den svenska insatsen?

”Jo, men bra tycker jag. Jag vet inte om hade kunnat förvänta oss mera. Tyvärr tappade vi ju Hanna tidigt då ett ben inte svarade, men sånt är livet”, säger Wetterhall.

Det såg länge ut att kunna bli nordisk medalj då Cecilie Uttrup Ludwig, som vann Tour of Scandinavia och till vardags är lagkompis med handledsskadade Emilia Fahlin i FDJ-stallet, fanns med i en stark kvintett som gick loss i den branta backen på innervarvet både näst sista och sista varvet. Detta efter ursinniga ryck av tyskan Liane Lippert.

Men så anslöt ytterligare sju cyklister. I spurten bakom Annemiek van Vleuten gick de övriga medaljerna till belgiskan Lotte Kopecky och italienskan Silvia Persico, U23-guldet till Nya Zeelands Niamh Fisher-Black. Hon var till sist den enda U23:an som fanns med ända in. Noteras också att kubanskan Arlenis Sierra Canadilla var sexa.

”Holländarna fick slita ordentligt i dag. Och att van Vleuten kunde sätta in en attack där i precis rätt ögonblick och så en extremt stark Kopecky genom att lura henne lite var ju magiskt för Holland. Annars var det väl Italien som höll i taktpinnen hela dagen”, konstaterar Wetterhall.

VM linjelopp damelit

 •   1   Annemiek van Vleuten, Nederländerna 4.26.25
 •   2   Lotte Kopecky, Belgien +0.01
 •   3   Silvia Persico, Italien +0.01
 •   4   Liane Lippert, Tyskland +0.01
 •   5   Cecilie Uttrup Ludwig, Danmark +0.01
 •   6   Arlenis Sierra Canadilla, Kuba +0.01
 • 62 Julia Borgström, Sverige +12.07
 • 76 Nathalie Eklund, Sverige +15.51
 • Caroline Andersson, Sverige DNF
 • Hanna Nilsson, Sverige DNF

VM linjelopp U23

 •   1   Niamh Fisher-Black, Nya Zeeland 4.24:26
 •   2   Pfeiffer Georgi, Storbritannien +0.12
 •   3   Ricarda Bauernfeind, Tyskland +0.12
 • 16 Julia Borgström, Sverige +12.06
 • Caroline Andersson, Sverige DNF

Alla resultat från damernas VM-linjelopp HÄR!

 

Nu återstår bara ett enda lopp i årets cykel-VM i Wollongong. Herrarnas linjelopp avslutar som vanligt och den enda svenska deltagaren är Tobias Ludvigsson sedan Lucas Eriksson valde att tacka nej till en långresa och VM-start.

”Ja, nu laddar vi för Ludvigsson i morgon. Det kommer bli oerhört hårt för herrcyklisterna som ska köra tolv innervarv i den rejält tuffa backen”, konstaterar Wetterhall.

Lägg till en jättelång backe i den långa startloopen så har ni en VM-herrbana där det knappast kommer gå att få med sig någon utpräglad spurtspecialist till målrakan…

Tiderna för Ludvigssons linjelopp

 • VM linjelopp herrelit: 02.15-09.10, SVT1/SVT Play. Kommentatorer: Ola Bränholm med Thomas ”Gotland” Löfkvist som expert.
 • Svenska deltagare: Tobias Ludvigsson.

Läs mera om det svenska laget i Wollongong

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: Svenska Cykelförbundet


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen och tävla.