Gravel

Sju cyklister uttagna till gravel-VM – trupp kan kompletteras på måndag

Nu har nya förbundskaptenen Anna Öhrström – tillsammans med en uttagningskommitté i grengrupp gravel – tagit ut en trupp till VM i Italien 7–8 oktober. Det är fem damer och två herrar som har fått klartecken. VM-truppen kan komma att utökas måndag 18 september med ytterligare en eller två herrcyklister. Nu öppnar vi också upp med en egen flik här på SCF.se för  interimgrengruppen. (Uppdaterad torsdag 14 september 13.40).

Gravel är den nyaste grenen inom Svenska Cykelförbundet, växer stadigt i popularitet – och blomstrar nu över hela världen. Förra året arrangerades tolv UCI Gravel World Series. Kalendern utökades med ytterligare fyra deltävlingar 2023.

För andra året arrangeras nu världsmästerskapen i gravel. Uttagningskommittén med representanterna från grengruppen Anna Öhrström, Fredrik Kessiakoff och Peter Larsson, har nu beslutat vilka cyklister som kommer att erbjudas att representera Sverige vid VM i oktober.

Det blir en relativt stor trupp på totalt runt åtta cyklister har fått erbjudandet att representera Sverige vid VM där SCF endast kan erbjuda begränsad support.

”Vi ser verkligen fram emot att se Sverige vara en del av denna snabbt växande gren inom cykelsporten och inom några år hoppas vi att vår nation kommer att vara högt placerade i internationella sammanhang och mästerskap”

Uttagningen har framför allt baserats på kriterierna som tidigare meddelats, det vill säga resultat i internationella deltävlingar i Trek UCI Gravel World Series 2023 och i Svenska Mästerskapen i gravel 2023 samt även resultat från motsvarande relevanta tävlingar med starkt motstånd.

”Utöver nedan uttagna sju cyklister finns det framför allt ytterligare en eller max två herrcyklister som vi för en dialog med. Vi vill få in färska resultat till med en bekräftelse på att formen verkligen är på väg”, säger Anna Öhrström.

VM-truppen kommer preliminärt att spikas måndag 18 september.  Så här ser den ut just nu.

Damer elit

  • Hanna Johansson, Baroudeur Fietsclub
  • Amanda Bohlin, CK Hymer
  • Hanna Nilsson, Åhus Cykelklubb
  • Clara Lundmark, Norbergs CK
  • Tilde Hammarström, Vincents CC

Herrar elit

  • Michael Tjulander, Cykelklubben Sundet
  • Johan Norén, Serneke Allebike CK

VM är nu sent om sider fastlagd till tänkt helg och ort, italienska Veneto den 7–8 oktober. Enda skillnaden är att mästerskapen körs över två dagar i ställer för bara lördagen.

Damerna (elit och alla åldersklasser) samt herrarna i åldersklasserna 50+ kommer att tävla lördagen den 7 oktober. De återstående herrkategorierna (elit och åldersgrupperna 19–49 år) tävlar söndagen den 8 oktober.

Text: SCF
Foto: Gravel Grit’n Grind/ jeppekirk.com


Svenska Cykelförbundet är stolta över att presentera våra samarbetspartners. Tack vare dessa fantastiska företag kan våra cyklister oftare ta sig längre ut i världen.