Meny
Förbundet

XCE på bästa tv-sändningstid under SM-veckan – två grenar flyttas fram

Nu är det klart att XCE finns med på tisdagens kvällspass på bästa sändningstid under SM-veckan sommar i Umeå. Dessutom har såväl jaktstart para och landsväg kortbana flyttats till eftermiddag/kväll på torsdagen.  

Därmed är det 27 och 29 juni och inget annat som ni ska pricka in i kalendern för SM-vecka sommar 2023.

När sprint-MTB gjorde entré på SM-vecka sommar i Linköping vara det förmiddag och lunchtid. Nu är det sagt att XCE ska avgöras på kvällen. SVT kommer att sända i någon form, så får vi se om finalerna körs i SVT Play eller i huvudkanal, men finalpasset ska sändas 18.30–19.30 tisdag 27 juni är det meningen.

”Det är ett nytt lyft för sporten med att XCE blir ett kvällsevent. Nu hoppas vi också att alla duktiga XCE-cyklister som vi har tar chansen, åker upp till Umeå och kör SM”, säger Malin Lindgren Henttonen som är tävlingsansvarig på Svenska Cykelförbundet.

Anledningen till flytten mellan till torsdag för paracykel och landsvägsdisciplinen kortdistans var att SVT inte hade möjligheter att sända cykelgrenarna på onsdagen.

De exakta tiderna för torsdagen är inte klara men det ska bli eftermiddag/kväll och para jaktstart före landsväg kortbana.

I paracykel finns exempelvis den stora damstjärnan Anna Beck, som i år lär utmanas av ett par duktiga herrcyklister som jagar plats till i första hand VM i Glasgow.

På landsväg kortdistans var det starka startfält och riktigt spännande lopp förra året i Linköping. Och det kan alltså bli bästa sändningstid även för LVG kortbana.

Cykelgrenarna på SM-vecka sommar 2023

  • 27 juni: Mountainbike XCE, på kvällspasset. TV-sändningen startar 18.30 och slutar 19.30 och alla finalheaten ska preliminärt köras inom den timmen.
  • 29 juni: Paracykel jaktstart, eftermiddag.
  • 29 juni: Landsväg kortdistans, eftermiddag/kväll.

Alla tre cykelgrenarna avgörs på en rundslinga i de vackert belägna centrala delarna av Umeå.

De lokala klubbar som arrangerar tillsammans med Riksidrottsförbundet och Svenska Cykelförbundet är Gimonäs CK och Obbola IK Cykel.

Text och foto: SCF