Meny
Förbundet

Wetterhall om att nå sina mål: ”Bli din egen projektledare och ha kul”

Alexander Wetterhall, som bland annat både är instruktör på RIG i Skara och assisterande förbundskapten för landsväg, talade i samband med en upptaktsträff i helgen om vikten av att vara sin egen projektledare om man ska lyckas uppnå sina mål med cykelsporten. Ha kul och ta egna initiativ är också jätteviktigt, tycker Wetterhall.

”Ja, jag brukar prata med aktiva om att vara sin egen projektledare. Alltså att ta huvudansvar i att axla sin egen satsning mot att nå sina uppsatta mål. Det är många delar och det är viktigt att våga ta hjälp, för hjälp finns i olika omfattning”, säger Alexander Wetterhall.

Hur får man till ett bra team, har du några råd att ge där?

”Det handlar också om att välja rätt och med omsorg, alltså stödpersoner med kompetens, erfarenhet och kvalité som finns med dig både i medgång och motgång. Till en början är nätverket litet men ju högre upp du kommer ju mer specifikt, anpassat och spetsigt bör det bli”, säger Wetterhall.

”Optimalt är att du ska ha någon att ringa inom varje område när det behövs så du inte blir stående hjälplös eller i väntan. Precis lika mycket som du har en tränare eller bollplank i vardagen som hjälper dig utvecklas prestationsmässigt.”

Hur jobbar du själv som ledare och tränare då du ju är en viktigt del i cyklistens/projektledarens team?

”Jag vill jag jobba med och utveckla personen, människan och således idrottaren. Då tror jag att jag kan göra skillnad på riktigt och på lång sikt. Det innebär att du måste vara öppen och kommunicera för att ge mig rätt verktyg. Och bara då kan du få den bästa hjälpen samtidigt som du utmanar mig till att bli bättre och visa mitt bästa jag.”

Vad är framför allt viktigt mer än självklara saker som att träna rätt, äta rätt och sova rätt…?

”Det måste finnas glädje också, det skall INTE glömmas bort. Typ 70/30 ’kulratio’ räcker skulle jag säga. Jag menar alltså att ungefär 70 procent blir kul och är kul medan 30 kan vara mindre roligt men ack så nödvändigt för att du ska kunna få det där roliga ännu roligare. Allt blir så mycket enklare om man mestadels har kul när man tränar och tävlar.”

Har du något avslutande råd?

”Sätt i gång med det här direkt – om du inte redan kopplat greppet som din egen projektledare. En annan sak som är viktig är att våga plocka upp telefonen eller skicka iväg ett sant och punchigt cv till lag för att komma någonstans. Vissa vill ta hjälp av en agent/manager men även det kan vara svårt att hitta. Det som jag menar med det hela är att du själv håller i verktygen och möjligheten för att komma någonstans.”

Så en duktig cyklist ska med andra ord inte enbart låta resultaten tala och vänta på att bli kontaktade av något team?

”Det är väldigt få aktiva som har skapat sig lyxen med att möjligheter öppnar sig eller att lag ringer dig. Jag själv önskar att jag var mer PÅ under min resa och jag skulle vara ”värdig” mina kontrakt och möjligheter istället för att pusha och skapa möjligheterna på egen hand aktivt och skjuta bredare. Jag kan också vara lite efterklok och erkänna att jag skulle ha skapat ett bättre nätverk av support. Men det är nu några år sedan och idrottandet och synen på idrottandet har givetvis utvecklats sedan dess”, säger Alexander Wetterhall.

”Det är bland annat av den anledningen jag är kvar i sporten som jag brinner för, eftersom jag inte känner mig klar – för att kunna hjälpa och förmedla till andra som kan ta en lite enklare väg ut.”

Text och arkivbild: Tomas Larsson/SCF
Foto: Calle Friberg och privat