Vilka funktioner önskar Cykelsverige få in i nya velodromen i Jönköping?
”En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel.” Det sa Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang i slutet av april. Vissa sidofunktioner i hallen håller på att sätta sig. Nu vill Stefhan Klang ta nästa steg genom att lyssna in vad Cykelsverige är i behov av.
En modern velodrom i en multiarena, där det även ska byggas ett hotell invid, planeras stå klar i Jönköping redan i slutet 2026.
Första steget är taget. Markområdet är tilldelat. Det finns en etablerad entreprenör för att driva projektet. Ritningar för hotell och multiarena är klara och Jönköpings kommun har gett tummen upp.
Stefhan Klang understryker vikten av den inledande fasen som ser mycket mera lovande ut än vid tidigare försök.
”Det viktigaste är att vi är igång. Vi har haft vårt första projektmöte och vi har många idéer. Men vi söker också nya idéer från Cykelsverige.”
Det står klart att Svenska förbundet inte bara vill ha en ren bancykelarena, utan en plattform där olika aktörers behov och önskemål kan mötas.
”För att definiera vilka funktioner som önskas i multiarenan, är vi nu mycket intresserade av att få veta vad Cykelsverige är intresserade av”, säger Klang.
Han nämner att det inte enbart handlar om aktiviteter direkt kopplade till cyklingen, utan också om sidofunktioner som testverksamheter och rehabträning – tjänster som aktiva ofta behöver helt enkelt.
Stefhan Klang har en öppenhet för att lära av andra framgångsrika modeller. För att vidga perspektiven planeras besök på andra velodromer i Europa och kontakt med en velodrombyggare från Kanada har etablerats.
”Vi har tittat på Ballerups velodrom utanför Köpenhamn och den i Odense för att få inspiration till sidoaktiviteter och andra multifunktioner och vi ska framöver till att börja med besöka velodromen i Stavanger”, säger Klang.
”Det här är en process med tio steg och vi står på steg ett och är beredda att ta nästa steg. Drömmen är en väldigt aktiv velodromarena.”
I takt med att projektet framskrider, betonas vikten av att inte fastna i initiala planer. Stefhan uppmuntrar innovation och deltagande från såväl lokala klubbar som nationella intressenter.
”Vi jobbar med olika idéer men önskar gärna få in fler. Vi vill inte låsa fast tankebanorna hos alla i Cykelsverige genom att berätta mer än så”, säger Klang.
Projektets fysiska utformning är också under utveckling, där bredden på banan är en kritisk faktor för att möjliggöra internationella mästerskap:
”Den måste vara åtta meter bred. Det vore dumt att inte sikta på det, eftersom det ger oss ett stort utrymme under velodromen och det är viktigt att addera fönster i dessa biutrymmen”, säger Stefhan Klang.
Ytterligare planer inkluderar bland annat skapandet av ett litet kafé, omklädningsrum och läktare som kan rymma upp till 1500 personer.
Med initiativet hoppas Svenska Cykelförbundet att inte bara skapa en arena, utan en levande mötesplats som förstärker svensk cykelsport.
Har Du, Din klubb eller Ditt företag förslag, mejla dem till Stefhan.Klang@scf.se!
Text: SCF
Bild: Tengbom