Alla grenar
Förbundet

Vem är Oskar Sundblad – Vätternrundans nya VD? Följ med i vår djupdykning!

1 juli 2021 klev han på sin nya tjänst som Vätternrundans VD och om precis en vecka är det dags för Vätternrundan 2021!  Men vem är han egentligen; Oskar Sundblad? Följ med när vi gör en djupdykning bland framtidsvisioner, folkhälsa, corona och givetvis massor med cykelsnack.

Fakta

  • Namn: Oskar Sundblad
  • Ålder: 46 år
  • Bor: i Fagersanna. Extrabostad: Motala.
  • Familj: Fru, två barn, sex hönor och en katt.

Till en början var Oskar Vätternrundans Försäljnings- och Marknadschef och tyckte redan då att han hade drömjobbet. Men när den lediga tjänsten som VD för Vätternrundan dök upp, tvekade han inte på över att han ville söka den. Konkurrensen var hård, men med Oskars yrkesbakgrund av ledningsuppdrag, utbildningar, ekonomisk kunskap, erfarenhet kring organisationer och företag och samtidigt en förståelse kring hur idrottsvärlden fungerar ur föreningsperspektiv, tyckte styrelsen att Oskar var rätt person att axla rollen som Vätternrundans nya VD.

Det här är det coolaste, finaste och bästa jobbet inom cykling som finns i Sverige, tycker jag, det går inte att sticka under stol med! För jag tror att om man ska vara VD på Vätternrundan – då behöver man ha en kärlek till cykling, en kärlek till idrottslivet och allt däremellan. Jag har ett jobb som finns där hela tiden och som inte går att stänga av när jag går hem, men det är också något jag brinner för, så då det är nästan som att jobba med sin favorithobby! Det är ju jäkligt kul!

Oskars introduktion till cykelvärlden började redan i ung ålder när han växte upp på Gotland. Med cykelns hjälp fick han plötsligt friheten att kunna träffa kompisar som bodde mer än ett hus bort och att cykla blev därför ett självklart transportmedel. I gymnasieåldern köpte han sin första Mountainbike som sedan användes flitigt under många år. 2004 bestämde han sig för att cykla Vätternrundan tillsammans med en barndomsvän på en hybridcykel – och premiärturen runt sjön blev en riktig utmaning. Men fast det var jobbigt på alla sätt och vis slogs han av att han skulle vilja göra det igen och något år senare gjorde han det – den här gången på en racer. Det blev startskottet för åtskilliga rundor.

Att börja på en ny tjänst kan vara en utmaning i sig och att göra det just detta år har inneburit en extrautmaning vid namn Covid-19.

I år har det varit plan – göra om plan – plan – och sen göra ny plan igen. Förra året var ju coronarestriktionerna så tighta att vi inte kunde genomföra Cykelveckan överhuvudtaget här på plats i Motala, men vi fokuserade på att se lösningar istället för hinder och jobbade fram alternativ för att uppmuntra till fortsatt cykelglädje fast på hemmaplan. År 2020 var det därför mer än 6000 personer som genomförde ”Min Vätternrundan” med möjlighet att starta och gå i mål hemifrån och det kommer gå att köra loppen på det sättet även denna gång. Just nu räknar vi med att cirka 2000 personer kommer välja det alternativet men alla lopp behöver cyklas i ett svep, eftersom värdet och prestationen på hemmaloppen ska vara så snarlik det som genomförs på plats. Dessutom finns möjligheten att hinna köra alla våra fyra lopp och så blir det premiär för Vätternrundan 315 med sin nya bansträckning! Även om vissa är fundersamma angående den, så tror jag att de tveksammaste kommer se hur otroligt fin den är! Och dessutom med mindre trafik. Den kommer att bli grym!

Det har krävts ett öppet sinne och många alternativa lösningar för att lyckas genomföra Vätternrundan i Motala i år. Bland annat kommer det finnas en väntfålla till start- och målområdet och även ett ”väntrum” till startfållorna för att ha koll på antalet cyklister.

Tack vare att vi alltid har jobbat med startgrupper så sitter vi redan med stor erfarenhet på det planet. För att få större avståndsmöjligheter och lite mer naturliga flöden, kommer vi göra en del justeringar i depåerna, ladda upp med handsprit och cyklisterna kommer också se en del förändringar i målområdet när vi öppnar upp några av gatorna på vätternpromenaden. På så sätt kommer gatorna användas som slussar och därmed effektivt sprida ut cyklister på ett stort område när det behövs. Men den härliga känslan lovar vi att inte tumma på!

Att arrangera ett cykellopp är inget enkelt jobb ens ett ”vanligt” år och bakom varje Vätternrundan-vecka ligger det ett år eller mer i planering, minst 4000 funktionärer och totalt 70 engagerade föreningar.

Jag är oerhört tacksam över att vi har ett så inarbetat koncept sedan lång tid tillbaka med våra många, fina funktionärsklubbar runt Vättern! Det är ett arv som vi måste förtjäna och förvalta! Motionslopp och vårt värde i Sverige är något som vi arrangörer behöva fortsätta kämpa för även framåt i tiden. Vi ser att det blir mer och mer stillasittande i de yngre kretsarna och där kommer vi få jobba mycket med att få ungdomar att genomföra, inte bara motionslopp, utan även att cykla överhuvudtaget.

Under många års tid har Vätternrundan arbetat med cykelambassadörer. Nytt för i år är att involvera flera olika profiler, istället för en eller två personer, som det varit tidigare år.

Vi har bland annat mor- och dotterduon Malin Olsson och Emma Löfqvist, The Bikepack, Rövardöttrar och Gary Fleming denna säsong. Under själva Vätternrundan kommer vi även engagera en massa olika cyklister i livesändningen. Våra ambassadörer har blivit som ett alumni för oss och hur vi ska tänka. Vi ser ett stort värde i att dom finns och hjälper till att inspirera till cykling där ute. Vi har ett så fint varumärke och ett grymt bra arrangemang, men vi får aldrig stanna upp! Vi behöver hela tiden förbättra, förändra, försköna oss och tänka utveckling! Utan att tappa det där fina som vi har haft 55 år på oss att skapa!

Hoppas att vi ses i cykelvimlet under Vätternrundan 2021!

 

Fotograf: Jeff Thorén