Alla grenar
Förbundet

Rekryteringsprojekt: Vätternrundan och SCF ger 18-åringar friplatser

Vätternrundan vill, tillsammans med Svenska Cykelförbundet, locka tillbaka unga cyklister till träningen igen. Till sommarens lopp över 315 kilometer bjuder därför Vätternrundan och SCF på startavgiften till alla som fyller 18 år under året.

”Vi vill sätta Sverige i rörelse genom cykel och det här initiativet kom till utifrån det. Att ge 18-åringar möjlighet att testa på en idrott som de kanske inte har prövat tidigare och här får de göra det tillsammans. Genom motion kommer så mycket positivt och vi vet att motionslopp är en bra morot till att fortsätta träna. Dessutom är cykel en väldigt bra träningsform som fungerar hela livet, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.”

”Träning och motion är oerhört viktigt för folkhälsan och genom det här greppet vill vi inspirera ungdomar att röra på sig.”

Detta går helt i linje med Svenska Cykelförbundets verksamhetsplan, så därför stöttar SCF detta nya grepp.

Alla som anmäler sig via det här projektet kommer att starta tillsammans. Därmed tror Vätternrundan att det blir en extra sammanhållning och gemenskap bland 18-åringarna.

”De kommer att uppleva mängder av känslor under loppet. Inte minst under natten, när de bland annat får vara med om den magiska soluppgången över Vättern. Den upplevelsen är svårslagen, säger Oskar Sundblad.”

Foto: Jeff Thorén/Vätternrundan

En som vet hur det är att cykla Vätternrundan 315 km som 18-åring är Örebrotjejen Emma Löfqvist, som gjorde sin loppdebut i fjol.

”En Vätternrunda är väldigt lång och tar väldigt många timmar. Men man behöver inte vara en elitmotionär för att klara av det. Jag kunde ingenting när jag började cykla. Jag rekommenderar alla ni som är födda 2004 att hoppa på projektet. Jag lovar att det blir väldigt roligt, ni kommer att lära er mycket och dessutom är det bra att ha på cv:t”, säger Emmma.

Varför det är de födda 2004 som får det här erbjudandet finns det en enkel förklaring till:

”För dem är det första året som de får lov att cykla Vätternrundan 315 kilometer. Vi vill välkomna dem till världens största och häftigaste motionslopp på cykel på det här sättet. Naturligtvis hoppas och tror vi att det ska leda till att de kommer tillbaka fler gånger. Så som många andra har gjort genom åren”, säger Oskar Sundblad.

Även Riksidrottsförbundet, med ordförande Björn Eriksson, ser väldigt positivt på projektet med att få 18-åringar att börja cykla:

”Det här är ett utmärkt initiativ för att återstarta Sverige efter alla restriktioner som har varit under de senaste åren. Och det vore roligt om cyklingen, som är en av våra folkkära idrotter, kan bidra till att kicka i gång idrotten igen. Vi vet att väldigt många människor tycker att det är glädjefullt med motionslopp och utomhusidrott.”

Läs mera och så söker du som är född 2004 fri startplats i Vätternrundan HÄR!