Meny
Förbundet

Trio från cykelsporten med i mycket omfattande SOK-satsning på tränare

Svensk cykel har med tre ledare till SWE Olympic Coach Week på den grekiska ön Limnos som avslutas på söndag. Det är Anders Ljungberg, Sebastian Matamoros och Alexander Wetterhall som finns med bland 57 tränare från 26 idrotter och tar det av det extremt späckade utbildningsprogrammet där både forskare och storstjärnor som Armand Duplantis finns bland föreläsarna.

Det är en del i Sveriges Olympiska Kommittés tränarutvecklingsprogram Paris och Milano. SOK beskriver det själva som en unik kompetensutvecklingsvecka med fokus på träningskunskap, tränarskap och ledarskap.

Att samla alla tränare under en hel vecka är ett nytt inslag i SOK:s tränarutvecklingsprogram för tränare till aktiva som satsar mot kommande vinter- och sommar-OS. Det är 15 föreläsare och 20 personer från SOK:s personal i denna mycket seriösa satsning.
De tre från cykelsporten är Anders Ljungberg på NIU Sandagymnasiet i Jönköping, Sebastian Matamoros, BMX-tränare och ansvarig för Einar Lindberg i Topp och Talang. Och så Alexander Wetterhall, som är assisterande förbundskapten, tränare på RIG Skara samt Julia Borgströms personliga tränare. (I den ordningen på bilden ovan.)
”Ett intensivt schema med intressanta föreläsare. Sverige har redan bra olympiska framgångar men i strävan att bli bättre är tanken att dels utbilda och dels nätverka i avslappnade former mellan de olika sporterna. Jag gillar den tanken, att vi cykeltränare inte bara kör på efter eget huvud på hemmaplan. Ett sådant här läger då och då känns väldigt utvecklande. Så tummen upp från Svenska Cykelförbundet”, säger Alexander Wetterhall.
Så här beskriver SOK själva verksamheten:

Träningsveckan 2022

Syftet är att utveckla det egna tränarskapet och stärka nätverket mellan specialister, forskare och tränare över idrottsgränserna. Under veckan kommer deltagarna få teori och praktik inom områden som prestationsutveckling/nutrition, motorik, individualiserad träning, fysiologi, psykologi och hållbart ledarskap.

Några av föreläsarna är Jean-Benoît Morin, professor i idrottsvetenskap och biomekanik vid Jean Monnet University, Frankrike, Gareth Sandford, doktor i idrottsfysiologi vid Canadian Sports Institute, Perseus Karlström, olympier och VM/EM-medaljör i gång och Armand Duplantis, regerande olympisk mästare, världsmästare samt världsrekordinnehavare i stavhopp tillsammans med tränare Helena Duplantis.

”Jag hoppas att veckan ger oss gränsöverskridande erfarenhetsutbyten, interaktioner, nätverkande och lärande som kommer att ge unika förutsättningar för idrottsutveckling”, säger HC Holmberg som är Forsknings- och utvecklingschef på SOK och huvudansvarig för tränarveckan.

Så ser tränarutvecklingsprogrammet ut

Utvecklingsprogrammet Tränare Paris – Milano drog i gång i mars 2022 och följer de deltagande tränarna mot de kommande spelen. Även tränarna som ingår i utvecklingsprogrammet Olympisk Offensiv kvinnliga tränare är med bland deltagarna.

Programmet består av såväl fysiska som digitala träffar där deltagarna får ta del av både vetenskapens framsteg i teoretiska föreläsningar och faktiska framgångsfaktorer under praktiska pass och clinics. Längs programmets gång får deltagarna dokumentera och reflektera över sitt eget tränarskap med hjälp av sina tränarkollegor och SOK:s resurspersoner, som ska underlätta att överföra kunskaperna till praktisk handling. Två gånger kommer deltagarna samlas för gemensamma tränarveckor då utbildningen intensifieras med ett specifikt fokus. Den första veckan som startar nu har träningsprocessen som tema och under hösten 2023 står det personliga ledarskapet på agendan.

Deltagare på tränarveckan 2022

Alpint, parasport: Henrik Bergqvist
Skidalpinism: Jens Westergren
Badminton: Johanna Karlsson, Amanda Högström, Emelie Fabbeke.
Brottning: Jimmy Samuelsson, Zigmunds Jansons
Bordtennis: Maria Christoforaki
Boxning: Lina Skoghagen
Bågskytte: Elin Kättström, Johanna Gullroos
Cheerleading: Elin Svensson-Wallin, Karolina Olovsson
Curling: Fredrik Lindberg
Cykel: Alexander Wetterhall, Sebastian Matamoros, Anders Ljungberg
Friidrott: Yannick Tregaro, Erik Olsson, Katrin Klaup, Siv Karlström, Malin Sundström, Per Skoog, Jan Bengtsson, Lotta Borgius, Johanna Vikström, Helena Duplantis
Golf: Therése Larsson
Gymnastik: Janie Ahlström
Handboll: Tomas Axnér
Judo: Viktor Carlsson, Frederik Gourlay Uvesten
Kanot: David Larsen, Peter Orban, Josefin Nordlöw, Sofia Paldanius, Thomas Edhag
Klättring: Björn Strömberg, Oskar Norberg, Emma Hawke
Orientering: Kalle Dalin, Håkan Carlsson, Anneli Östberg, Annika Billstam, Thomas Landqvist, Olle Boström
Segling: Cecilia Jonsson, Victor Bergström, Daniel Birgmark, Max Salminen
Simhopp: Peter Falkman
Simning: Claire Vilshed, Maria Öman
Skyttesport: Therese Lundqvist
Tennis, parasport: Toni (Sören) Gustavsson
Triathlon: Andreas Thell, Annie Andersson
Ansvariga från SOK: H-C Holmberg tillsammans med Johan Flodin, Olle Anfelt, Ulrika Sandmark, Anders Åberg, Mårten Fredriksson, SOK:s Sportchefer och resurspersoner.
Föreläsare: Anna Melin, Brad Stulberg, Carl-Johan Boraxbekk, Eric Hamrin Senorski, Gareth Sandford, Hans Johan Erik Ekengren, Håkan Westerblad, Morten Braathen, Niels Örtenblad, Lars Arne Andersen, Guro Strøm Solli, Øyvind Skattebo, Johan Flodin, Perseus Karlström, Peter Reinebo, Stefan Pettersson, Ulrika Sandmark, Jörgen Sandberg, Olle Anfelt, Sanjay Verma, Anneli Östberg, Johanna Wikström, Armand Duplantis, Helena Duplantis.

Text: SCF och SOK
Foto: SCF