Meny
Förbundet

Svensk cykel får 6,4 miljoner av återstartsstöd – till åtta områden

Svenska Cykelförbundet (SCF) kommer att få nyttja 6,4 miljoner kronor av återstartsstödet som Riksidrottsförbundet (RF) har fördelat. I återstartsplanen, som SCF nu har beslutat, ingår åtta prioriterade områden.

Syftet med det samlade stödet för återstart efter pandemins negativa påverkan är att skapa nyrekrytering och återrekrytering inom respektive idrott. SCF har fått sin återstartsplan godkänd av RF under februari 2022.

”Återstartstödet är ett välkommet besked till svensk cykelsport, som behöver planera och arbeta för nyrektrytering och återrekrytering av både cyklister, ledare och funktionärer. Insatserna kommer på olika sätt stärka utvecklingen inom företrädesvis barn- och ungdomsidrotten, men även stärka föreningar och arrangörer och bidra till fortsatt utveckling inom våra respektive grenar”, säger Leif Karlsson, generalsekreterare på SCF.

SCF ska själva hantera 4,8 miljoner kronor till olika återstartsprojekt medan nära 1,6 miljoner är öronmärkta till olika former av föreningsstöd. Utöver återstartsstödet kommer det att utgå ytterligare föreningsstöd med över en halv miljon kronor från Projektstöd IF. Dessutom finns ett särskilt arrangörsstöd.

Under 2021 har 300 000 kronor använts och resten av återstartsstödet, 6 100 000, kommer att nyttjas 2022. Här är de åtta områdena som prioriteras.

  • Föreningsstöd som främst har fokus på barn- och ungdomscykling.
  • Arrangörsstöd i olika former; allt från sökbara medel för arrangörer av cykeltävlingar till resultathanteringen.
  • Materialinköp, dyrare material till tävlingar som har saknats som nu kommer gå att låna eller hyra.
  • Utbildning är viktigt för SCF när det gäller att fördela återstartsstödet. Vi satsar på en helt ny digital utbildningsplattform. Sedan finns annons ute efter en projektledare/utbildningsansvarig.
  • Barn- och ungdomsaktiviteter som kan vara stöttning av prova på-aktiviteter för barn och ungdomar i samband med träning och tävling, men också bidrag till läger eller att delta i en utvecklande tävling.
  • Motion och bredd är också ett prioriterat område i planerna för 2022. Här ingår allt från ett helt nytt system för motionscyklister till att hjälpa arrangörer.
  • Rörlig media blir allt viktigare. Vi kommer att utveckla tjänster till arrangörer och se över att sända mer nationell cykel via rörlig media.
  • Riktade grenstöd kan vara allt från utbildningstillfällen till konkret material som exempelvis en eldriven motorcykel till bana i Falun så man ska kunna bedriva fartträning på ett helt annat sätt – och även köra disciplinen keirin.

Mycket mera information om SCF:s återstartsplan och anvisningar hur ni kan söka medel till er förening kommer på onsdag den 2 mars!