Alla grenar
Förbundet

Deltagarsuccé för ungdomslägret under Cykelspelen – fortsätter i dag

Ungdomsläger bana i samband med Svenska Cykelspelen i ett Dalarna i sommarskrud. Det låter inte  så lätt att locka in ungdomar just till Velodromen i Falun. Men intresset var jättestort även för att testa bancykel  – och efteråt var det många glada ungdomar.

”Kul att så många kom. Och jag tror att alla tyckte det var roligt”, säger Johan Carelle efteråt.

Faluns velodrom är långt ifrån den enklaste i Norden att ta sig runt. Banan är ganska trång så kurvorna är tvära. Men när ungdomarna fick kasta sig in i det direkt och testa steg för steg lärde sig alla i gruppen snabbt.

De fick börja med att cykla runt nere på det platta, sedan lite slalom och så till sist cykla några varv på egen hand. Snacka om att de växte in in uppgiften.

”Vi hade ingen teori; pratade lite ute på banan bara. Och det var jätteroligt att se ungdomarna efteråt; leenden från öra till öra…”

Vad är det svåraste med att cykla i en velodrom i början?

”Att förstå att det går att cykla fast det lutar 50 procent i kurvorna.”

Svensk bancykel har en riktigt hyfsat spets men en väldigt tunn bredd.

”Vi söker definitivt fler cyklister som vill köra bana. Målet är att ha ett större ungdomsläger i höst. De som var här kommer självklart att få en inbjudan” säger Johan Carelle som förutom jobbet i Velodrom CK även bland annat är förbundskapten för svensk bancykel.

Redan på tisdagskvällen följde Borlänge CK upp sin tredagarstour, som hade många ungdomsaktiviteter, med en kvällsaktivitet på tisdagen. Det var ett samarrangemang med CK Natén, som också  bidrog också med ledare.

”Superkul att få visa våra hemområden och våra fina cykelstigar för drygt 100 glada cyklister på plats, allt från ungdomar, motionärer till elit. Fint väder och glada cyklister, en mycket bra kombo”, säger Roger Karlsson, som är huvudtränare i Borlänge CK.

På onsdagskvällen körde Falu CK ett liknande välbesökt event uppe på Lugnet i samband med sin vanliga träning. Linda Tufvesson, projektledare för Svenska Cykelspelen, som är imponerad både över klubbarnas jobb och ungdomarnas cykelintresse.

”Både i Borlänge och Falun tänker man, var kommer alla cyklister ifrån. De är så många. Och på de här träningarna i alla åldrar även om ungdomar övervägde. Det är dels starka klubbar och så hoppar andra in extra och ställer upp för att hjälpa till när det bara väller in cyklande ungdomar. Kul att de kunde ta ett pass nere i velodromen. Det har verkligen varit jättekul att besöka ungdomslägret, säger Linda Tufvesson.

I dag fortsätter aktiviteterna där intresset har varit stort för  Felix Beckemans gravitypass i Källviksbacken. Undertecknad besöker en av ex-världsmästarens (4X) hela fyra inspirationsclinics under torsdagen och återkommer med stort bildextra på fredag morgon.

Felix har uppenbarligen laddat upp med all möjlig energiskott till de unga cyklisterna, så missa inte det bildreportaget!

Text: Tomas Larsson/SCF
Foto: SCF/Privat


Svenska Cykelförbundet tackar samarbetspartnern Enervit samt de engagerade dalaklubbarna för att tillsammans ha göra detta avgiftsfria läger möjligt. Ungdomarna har helt enkelt själva fått välja vilka sammankomster som känns roliga att delta i.