Projektstöd och återstartsstöd 2024
Fyra sökbara föreningsstöd (återstartsstöd)
Sedan februari har Svenska Cykelförbundet (SCF) gått ut med den första fördelning av föreningsstödet gällande Återstartsstöd 4, som heter Återstartsstöd IF 2024/2025. Totalt sökbart belopp 2024 för alla SCF-anslutna föreningar är exakt 1 303 500 kronor.
Då Trafikverket i skrivande stund tyvärr inte ens har fått ett direktiv från politiken om hur mycket och när ersättning till föreningar som arrangerar cykeltävling på allmän väg ska gå ut måste vi ta höjd för att kunna stötta eventuellt drabbade föreningar i ett stöd som vid behov öppnas upp i april.
Vi har också beslutat att ge möjlighet att söka resebidrag till tävlande på SM-vecka vinter i såväl E-cycling som trial. Mästerskapet avgörs en vardag i Luleå och det uppstår ovanligt stora resekostnader för de aktiva. I övrigt är det mera sedvanliga stöd där de i sin helhet ser ut så här.
1 Merkostnad för myndighetsbeslut UTGÅR 2024
Situationen för 2024 har fått en lösning då Trafikverket har agerat enligt regeringens direktiv som i stora drag går ut på att stå för alla kostnader för omskyltning och liknande upp till ett takbelopp på 150000 kronor. Därmed utgår detta stöd 2024 för att antingen komma andra sökbara områden tillgodo i år eller föras över till samma reservpott fast för 2025. Så här var stödet tänkt att fungera 2024 och vi undersöker just nu med RF om det går att få ha kvar denna nödlösning för alla våra arrangörer till 2025.
Tillståndsavgift: Ersättning för tillståndsavgift för arrangemang som ställs in senare på grund av besked om tillkommande skyltkostnad som arrangör inte kan bära. Maximalt sökbart belopp för tillståndsavgift är 5 000 kronor per arrangemang.
Maximalt sökbart belopp inom detta delområde: 100 000 kronor. (Öppnas vid behov 15 april.)
Skyltkostnader: Ersättning för tillkommande skyltkostnad utöver grundavgifter som exempelvis grundbelopp. Max sökbart belopp merkostnad skyltkostnad 30 000 kronor per arrangemang.
Maximalt sökbart belopp inom detta delområde: 480 000 kronor. (Öppnas vid behov 15 april.)
- Maximalt sökbart belopp inom sökbart område totalt: 580 000 kronor (Öppnas vid behov 15 april.)
2 Streaming av cykeltävling
Det gäller arrangör av cykeltävling med SM-status, internationellt mästerskap i Sverige och deltävling i Europacup eller liknande.
Arrangör av ett sådant arrangemang ges möjlighet att söka återstartstöd för streaming av arrangemanget för fakturerad och betald streamingkostnad med ett maximalt sökbart belopp på 30 000 kronor per arrangör. Sökbart för nya arrangemang 2024, samt för de arrangemang som 2023 hade passerat ansökningsdatum för återstartstöd 2023. Villkor för sökande är att streaming ska ges möjlighet visas i sin helhet eller i delar i Cykelstudion by SCF.
- Maximalt sökbart belopp inom sökbart område: 300 000 kronor (Öppnas 19 februari.)
3 SWE Cycling for Kids
Aktivering av SWE Cycling for Kids med en tävlingsaktivitet alternativt träningsaktivitet. Utöver kostnadsfria paketet för att skapa ramen till ett roligare arrangemang är ett aktiveringsbidrag för genomförd aktivitet, sökbart med 5 000 kronor per aktivitet, maximalt 10 000 per förening vid flera aktiveringar.
- Maximalt sökbart belopp inom sökbart område totalt: 100 000 kronor (Öppnas 19 februari.)
4 Tävlingsstöd eller träningsstöd
Aktiveringsbidrag för genomförd tävlingsaktivitet alternativt träningsaktivitet för medlemmar som vill göra en utvecklande tävlings- eller träningsaktivitet. Det är normalt sett maximalt ett sökbart belopp per tävlings- eller träningsaktivitet och klubb. Vi prioriterar också att sprida dessa inspirationsbidrag till så många olika föreningar som möjligt. Då resekostnaderna för SM-vecka vinter i Luleå blir orimligt höga att bära för de aktiva har SCF just 2024 valt att öronmärka pengar för att ta sig till detta evenemang; gäller endast resebidrag.
SM-resa till Luleå: Reseersättning för deltagare i SM-veckan vinter 2024. Ersättning ges mot faktisk resekostnad (bil/tåg/flyg) med ett maximalt sökbart belopp på 3 000 kronor deltagare. Observera att det är den SCF-anslutna föreningen som söker stödet men att det inte finns några restriktioner för antal stöd per klubb just när det gäller SM-resa Luleå. Tåg och flyg måste redovisas med kvitto. Bilersättning gäller det skattefria beloppet på 25 kronor per mil.
Övriga tävlingar och läger: Övriga inspirerande tävlingsaktiviteter och träningsaktiviteter som förening medverkar i har ett maximalt sökbart belopp för aktivitet på 5 000 kronor. Vi prioriterar i första hand ungdomar och juniorer för detta stöd samt ett stöd per förening.
- Maximalt sökbart belopp inom sökbart område, totalt för båda delarna: 203 500 kronor (Öppnas 19 februari.)
5 Större projekt med nationellt intresse
Här ska det vara frågan om utveckling av svensk cykelsport med ett större föreningsinitiativ. Detta initiativ ska vara av nationellt förbundsintresse att genomföra. Maximalt sökbart belopp för en aktivitet är 30 000 kronor. Vi vill även här sprida ut initiativen, så max ett per klubb.
- Maximalt sökbart belopp inom sökbart område totalt: 120 000 kronor (Öppnas 19 februari.)
Så ansöker Din förening om föreningsstöd
- Skicka in en ansökan via IdrottOnline, ett formulär under Idrottsmedel som heter Återstartsstöd IF 2024/2025. Alla stöd utom Merkostnad för myndighetsbeslut (se ovan under punkt 1) är sökbara från 19 februari 2024. Notera tydligt vilken kategori av stöd ovan som din förening söker.
- Väl inne i IdrottOnline beskrivs först aktiviteten, sedan anger man syfte och tidpunkt. Ange till sist en motivering varför det behövs stöttning. (Öronmärkt stöd till SM i Luleå, ange bara namn på cyklist och att denne är uttagen.)
- Alla SCF-anslutna föreningars ordförande eller kassör är behöriga att skicka in ansökan.
- Samtliga klubbar som beviljas stöd måste rapportera tillbaka till SCF och redovisa med kvitton eller motsvarande. Bilersättning redovisas genom beskrivning av resan, mätarställning och registreringsnummer på bil som använts.
* * *
Projektstöd IF för barn- och ungdomsidrott (7–25 år)
Nu kan alla SCF-anslutna cykelföreningar ansöka om Projektstöd IF för barn- och ungdomsidrott (7–25 år) samt personer med funktionsnedsättning i alla åldrar. Idrottsmedel Projektstöd IF B&U 2024 har liknande områden som förra året, men lägger även extra fokus på inkludering. Totalt ska SCF fördela 530 000 kronor till projekt som måste starta 2024 och där sista ansökningsdatum är 30 september.
Idrottsverksamhet för barn och unga ska vara rolig och bidra till deras välmående både på kort och lång sikt. Det innebär att den måste vara inkluderande, trygg och genomsyras av delaktighet samt de aktivas egna vilja att lära och utvecklas. Beslut och prioriteringar inom verksamheten ska alltid sätta barn och ungas bästa i första rummet.
För att stödja idrottsföreningar i detta arbete finns Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Dessa riktlinjer hjälper till att praktiskt tillämpa idrottens gemensamma värdegrund och strategi inom barn- och ungdomsidrotten.
Syftet med Projektstöd IF B&U är att ge idrottsföreningar möjlighet att utveckla sin verksamhet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning, i linje med idrottens Strategiarbete 2025.
Målet är att fler barn och ungdomar ska få chansen att börja eller fortsätta idrotta inom en idrottsförening. Riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott ska vägleda alla projekt, och dessa projekt ska främja en långsiktig utveckling av barn- och ungdomsverksamheten i idrottsföreningar.
Här är de projekt som finns att söka stöd till 2024 under Projektstöd IF barn- och ungdomsidrott.
Inkludering av underrepresenterade grupper
Projektstödet ska användas för att bidra till att barn-, ungdomsidrotten samt alla med en funktionsnedsättning blir mer jämlik genom att skapa möjlighet för underrepresenterade grupper att delta, leda och påverka sin idrott. Barn- och ungdomsidrotten ska bli mer självklar och välkomnande för de som idag inte är en del av eller avviker mot idrottens normer.
Projekt måste vara cykelrelaterat och kan beviljas för att:
- Göra föreningsmiljön mer inkluderande för underrepresenterade grupper av barn, ungdomar samt vuxna med en funktionsnedsättning.
- Göra rekryteringsinsatser som riktar sig till underrepresenterade grupper av barn, ungdomar samt vuxna med en funktionsnedsättning.
Trygga och hållbara utvecklingsmiljöer
Idrottsrörelsens gemensamma utmaning är att många slutar idrotta redan i elvaårsåldern. Projektstödet ska bidra till att säkerställa att föreningsmiljöer för barn, ungdomar samt samt även vuxna en funktionsnedsättning ska vara trygga och hållbara och fokusera på glädje och lärande snarare än på kortsiktiga resultat. Kom ihåg grundtemat om att idrottsverksamheten för barn och unga ska präglas mer av glädje än tävling. Här är projekt som man kan söka stöd för.
- Utveckla föreningsmiljön så att den är trygg.
- Utveckla befintliga eller implementera nya, trygga tränings- och tävlingsformer.
- Stöd till cykelarenor som speciellt inriktar sig till barn och ungdomar samt cyklister med funktionsnedsättning i alla åldrar.
- Stötta anpassning av idrottytor med syfte att förändra den idrottsliga verksamheten.
Öka inkluderingen i klubben och samhället
Till sist vill vi också verka för projekt som ger ökad inkludering av ungdomar och funktionsnedsatta, både i klubben och cykelprojekt i samhället i stort. Vi kan här med andra ord bevilja stöd till två olika typer av projekt.
- Stöd för att öka delaktigheten för ungdomar och funktionsnedsatta vuxna i föreningen genom att till exempel starta ungdomsråd eller en sektion.
- Stöd till ökad inkludering i det svenska samhället genom cykelprojekt för barn, ungdomar samt funktionsnedsatta vuxna.
RF:s förtydligande om saker som vi inte beviljar stöd för
- Vi beviljar inte stöd till ordinarie verksamhet som läger.
- Vi beviljar inte stöd för inköp av material till ordinarie verksamhet.
- Vi beviljar inte stöd till verksamhet som är inriktat utanför åldersspannet 7 till 25 år. Det enda undantaget är paracykling där vi beviljar stöd till alla åldrar.
- Vi beviljar heller inte stöd för individuella kostnader, exempelvis för att täcka kostnader såsom tävlingslicens, medlemskap i klubb samt tävlings- och träningsavgifter.
Så mycket pengar kan din förening ansöka om
- Maxbeloppet per ansökan är 30 000 kronor. Detta gäller större projekt.
- När projektet har genomförts måste det återrapporterats. När detta har skett går det att göra en ny ansökan på maximalt 30 000 kronor – om det finns pengar kvar från potten. En förening kan göra max två ansökningar.
- Sammanlagt finns maximalt 530 000 kronor att dela ut för projekt som startas 2024.
Så ansöker din förening till Idrottsmedel Projektstöd IF B&U 2024
- Skicka in en ansökan via IdrottOnline. Formulär finns tillgängligt från 1 juni 2024. Klicka på ”SF – Idrottsmedel Projektstöd IF B&U 2024” under fliken ”Idrottsmedel”.
- Ansökan måste innehålla syfte med projektet och en motivering, ansökt belopp och specad projektbudget samt genomförandeperiod.
- Projektet måste påbörjas 2024.
- Alla SCF-anslutna föreningars ordförande och kassör är behöriga att skicka in ansökan. Föreningen måste bedriva ungdomsverksamhet och redovisa LOK-stöd.
- Sista ansökningsdatumet är 30 september.
- Beslut om stöd ska tilldelas eller inte tas sedan kontinuerligt av en speciellt tillsatt grupp på Svenska Cykelförbundet. Gäller ansökan en gruppmedlems egen gren eller klubb deltar man inte i beslutet. Minst två personer måste delta i ett beslut.
* * *
Nu kan föreningar söka återstartsstöd för SCF:s digitala utbildningar
Vi har återöppnat möjligheten för alla SCF-anslutna föreningar att söka återstartsstöd för alla utbildningar från vår digitala utbildningsplattform. Det gäller alla tre tävlingsledarutbildningarna samt vår ungdomstränarutbildning med två fördjupningskurser. Dessutom kan alla som har gått eller ska gå kommissarieutbildning under 2024 söka stöd för hela deltagaravgiften.
Ungdomstränare, tävlingsledare och kommissarie är nyckelpersoner i Svenska Cykelförbundets verksamhet.
Därför finns sammantaget så mycket som 800 000 kronor av årets återstartsstöd öronmärkta för de digitala SCF-utbildningarna och kommissarieutbildningar, där vi också siktar att ha en digital variant klar 2024. Men än så länge är det de uppskattade på plats-kurserna som gäller. Den senaste hölls i Jönköping och det går utmärkt att söka retroaktivt för den kursen.
Förutom att det är först till kvarn-principen som gäller angående återstartsstöd är kravet att ni som har registrerat utbildning i år måste påbörjas senast 1 oktober 2024. Tidsåtgången för exempelvis en tävlingsledarkurs är individuell och man studerar i sin egen takt, men tänk runt sammanlagt åtta timmar i normal takt.
Här är våra digitala utbildningar
Ungdomstränarutbildning
Denna digitala utbildning för dig som är, eller är på väg att bli ungdomstränare för barn, ungdomar och juniorer som gillar cykel.
Syftet med kursen är att du ska få kunskap om barn och ungdomars utveckling kopplat till cykelträning. Målet är att du ska få en certifiering som ungdomstränare hos SCF och att du ska känna dig trygg och säker i din roll.
Kursen består av en grundkurs om tre tillfällen och två fördjupningskurser. En fördjupningskurs är för dig som vill rikta in dig på barn och ungdomar i åldern 3–15 år. Den andra fördjupningskursen är för dig som vill rikta in dig på juniorer i åldersspannet 16–19. Du väljer själv om du vill gå en eller två fördjupningar. Grundkursen kostar 3000 kronor och varje fördjupningskurs 1500 kronor/styck, men alla SCF-anslutna föreningar kan alltså söka återstartsstöd för hela beloppet.
Kurserna sker helt online och du tar del av materialet i din egen takt.
Tävlingsledare MTB
Onlineutbildning för dig som skall ha funktionen/rollen Tävlingsledare MTB inom er förening. Utbildningen skall ge dig en inblick i de olika delar du som tävlingsledare behöver ha vetskap om för att arrangera en tävling.
Ett axplock av innehållet: Olika typer av tävlingar, planera en tävling, budgetera, regler, start och målplats, banmarkering, ceremonier, antidoping och uppföljning av tävlingen.
Tävlingsledare landsväg
Onlineutbildning för dig som skall ha funktionen/rollen Tävlingsledare landsväg inom er förening. Utbildningen skall ge dig en inblick i de olika delar du som tävlingsledare behöver ha vetskap om för att arrangera en tävling. Innehållet grupperas ungefär som MTB, men är självklart anpassat för landslopp.
Tävlingsledare övriga grenar
Onlineutbildning för dig som skall ha funktionen/rollen Tävlingsledare övriga grenar inom er förening. Utbildningen skall ge dig en inblick i de olika delar du som tävlingsledare behöver ha vetskap om för att arrangera en tävling. Innehållet grupperas ungefär som MTB och landsväg, men är självklart anpassat för övriga cykelgrenar som bana, BMX och trial.
Ansök om återstartsstöd för våra onlineutbildningar
- Mejla ansökan till kansli@scf.se. Samma mejladress gäller om ni har frågor om detta stöd.
- Bifoga fakturan gällande deltagaravgiften för någon av ovanstående SCF-utbildningar. Beskriv ärendet kort och att ansökan just gäller ”Återstartsstöd för onlineutbildning”. Notera också hur ni vill ha en utbetalning.
- Fakturan måste vara betald innan ni kan ansöka om Återstartsstöd.
- Det är först till kvarn som gäller för stödet. Vi rapporterar när vi närmar oss maxtaket, men det rekommenderas att registrera nya utbildningar så snart som möjligt.
- Stödet gäller bara gäller SCF-anslutna föreningar.
- Utbildningen måste påbörjas senast 1 oktober.
- SCF-kansliet beslutar om ni ska erhålla återstartstödet.
- Ansökningsblankett återstartsmedel fylls i av kansliet, varpå utbetalning till föreningen kan ske.