Meny
Förbundet

Mika får stort Elitidrottsstipendium med 50000 kronor och RF-stöttning

50 idrottare från 40 olika idrotter får Elitidrottsstipendium för 2023–2024 från Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska Spel. Bland mottagarna finns en och annan världsstjärna, som beachvolleybollspelaren David Åhman, och desto flera framtidsnamn. Ett är glädjande nog Mika Söderström från Stockholms Cykelklubb som får ta emot 50 000 kronor och  Elitidrottstöd från RF.

”Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien Vägar till världstoppen visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.

Mika Söderström som bor i Vallentuna och tävlar för Stockholms CK kommer från friidrotten och fick ett litet genombrott när hon i februari slutade sexa på VM i E-cycling. Topp tio efter två grundomgång och mellanrunda körde ett spännande elimineringslopp där Mika länge imponerade stort.

På den översta bilden är åkstarka Mika loss solo under hela första halvan av SM-linjeloppet på platta Tierp Arena.

Utöver de 50 000 kronor varje stipendium ger i ekonomiskt stöd, erbjuds de utvalda idrottarna även hjälp från avdelningen elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet. Hjälpen omfattar områden som idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både ekonomiskt och praktiskt stöd är mycket viktiga för hur bra en elitidrottare kan bli. Det hjälper också till att främja deras psykiska hälsa och ger bättre möjligheter till en hållbar idrottskarriär.

Text SCF och RF
Foto Tomas Larsson/SCF och privat