Alla grenar
Förbundet

Mästerkock var en av 10 867 som fullföljde Vätternrundans 31,5 mil

10 867 cyklister fullföljde Vätternrundan och fick efter rätt tuffa vindförhållanden uppleva känslan att rulla in i målet i Motala under lördagen. I år var det, tack vare en satsning som Svenska Cykelförbundet stöttade, extra många 18-åringar till start.

När målet i Vätternrundan stängde vid midnatt natten till söndagen, hade 10 867 cyklister fullföljt loppet och cyklat 315 kilometer runt Vättern.

”Det har bitvis varit en tuff utmaning, med regn under natten och en hel del vind”, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.

Men belöningen blev strålande sol i målet på lördagen. När målet stängde hade 10 867 cyklister gått i mål, medan 1 349 deltagare bröt loppet.

En av dem som gick i mål under kvällen var pionjären Stig Johansson, den ende som har kört alla Vätternrundor sedan starten 1966. Han rullade in i mål strax efter 22-tiden.

”Det har varit tufft för många i år, säger Oskar Sundblad.”

Efter två år präglade av pandemi var Vätternrundan äntligen tillbaka den klassiska helgen i juni och det internationella deltagandet var högt.

Bland cyklisterna fanns 63 nationer representerade och efter Sverige är Tyskland det land med flest deltagare i loppet.

En av de mycket trötta cyklisterna som gick i mål på lördagseftermiddagen var Sofia Henriksson (bilden ovan), som vann Årets mästerkock 2020. Hon rullade in mot medaljutdelningen med tårar i ögonen.

”Det känns helt underbart, säger hon. Åh, gud vad glad jag är. Nu ska jag få medalj och äta mat och bada i Vättern”, Sofia Henriksson.

Vätternrundans satsning att tillsammans med Svenska Cykelförbundet bjuda alla 18-åringar på startavgiften gav bra gensvar. Antalet anmälda 18-åringar i årets Vätternrundan 315 kilometer var dubbelt så många som det brukar vara.

Text: Vätternrundan/SCF
Foto: Petter Blomberg