Alla grenar
Förbundet

Landsvägscykling inomhus med prispengar i Vätternrundans regi

Nu tar Vätternrundan vanlig landsvägscykel inomhus. Tävlingsdelen i Vättern Bike Games inleds 9 september i Lokverkstaden i Motala med Last One Standing, som kan bli ungefär lika spektakulärt som det låter.

Tävlingen är endast öppen för licenserade cyklister i en herr- och damklass.

”Det är i grunden ett jippo med mycket cykelglädje som är en del i Vättern Bike Games, men samtidigt är det tävling med prispengar – och hoppas därmed vi att det kommer många duktiga cyklister och får roliga tävlingar”, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad

På herrsidan lutar det åt att större delen av Motalas UCI Continental-lag kommer till start.

Vilken typ av cykel blir det?

”Man får använda vilken cykeltyp som helst men vanlig racer bör passa bäst”, säger Oskar Sundblad.

Först är det tidskval för seedning inför finalomgångarna. Där är det utslagstävling (likt XCE och skidsprint) med fyra till sex cyklister per heat som preliminärt körs över tre varv.

Finalen körs till sist efter ungefär samma princip som bancyklingens elimineringslopp.

”Ja, i i finalen så kör vi Last One Standing, så efter varje varv plockar vi av den som är sist tills det bara återstår två cyklister som gör upp om vinsten”, förklarar Sundblad.

Vättern Bike Games 2022

  • Last One Standing, 9 september: Fartfylld tävling inomhus på kortbana i Lokverkstaden. Landsvägscyklingens första och mest adrenalifyllda tävling inomhus.
  • Team Challenge, 10 september: En arenatävling med MTB-cykling för alla åldrar och nivåer. Allt från Minivättern MTB till populära Team Challenge 4, 8 och 12 timmar. Körs på Bondebacka, i hjärtat av Motala.

Text: SCF
Foto: Vätternrundan