Förbundet

Ett av tio nya klartecken som SOK gav i dag var till Jakob Söderqvist!

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en boxare, en kanotist, två skyttar, fem friidrottare och så glädjande nog en till cyklist klartecken. Det är Jakob Söderqvist, som numera finns i Lidl-Treks utvecklingslag, som tas ut på framtidskriteriet.

”Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare. Vi har en fin blandning i truppen med idrottare från många olika idrotter och grenar. Förutom ett antal mycket framgångsrika och rutinerade olympier så har vi också många spännande yngre aktiva som är i snabb utveckling och nu tar plats i OS-truppen”, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Reinebo sa vid en tidigare intervju att SOK hade tagit fasta på Jakob Söderqvists väldigt fina utveckling bara det senaste året när de då övervägde hans namn. Så här skriver SOK på fredagen i sin motivering:

”Cyklisten Jakob Söderqvist tog klivet från mountainbike till landsväg under 2023. Numera återfinns Vattjoms stolthet i stallet Lidl-Trek Future Racing. Under våren har Jakob haft fina resultat, häromdagen vann han en etappseger i Giro d’Italia för U23-cyklister (Next Gen) och tidigare cyklade han hem en vinst på Tour Bretagne och en åttondeplats vid Tour Provence. Den unge cyklisten har sedan förra säsongen haft en raketutveckling och tas ut till OS via framtidskriteriet.”

Förbundskaptenen för landsväg, Lucas Persson, har främst haft två herrcyklister i åtanke när det gäller OS. Lucas Eriksson, som är proffs i schweiziska Tudor Pro Cycling Team, ordnade den svenska kvotplatsen på VM. Men 28-åringen har sedan inte kvalat in på SOK:s grundkriterium, vilket behövdes för hans del.

Men när det gäller framtidskriteriet så passade Jakob Söderqvist, som nyss har fyllt 21, alltså in.

”Detta är jättekul. Här har vi verkligen en cyklist som passar in i framtidskriteriet. Han utvecklas hela tiden och gör fina resultat med jämna mellanrum. Det är mycket stress innan och runt ett OS, inte minst för en cyklist som har så mycket andra tävlingar. Därmed är det väldigt mycket värt att ha upplevt ett OS innan Jakob förhoppningsvis fortsätter sin utveckling till OS i Los Angeles 2028”, säger Lucas Persson.

Nu är givetvis Jakob med i Paris för att konkurrera i linjeloppet.

”Absolut, och OS-linjeloppet är lite speciellt gentemot exempelvis VM. Det som framför allt skiljer sig är att det bara är 90 startande. De större nationerna har fyra stycken cyklister och då blir det en annan grej för alla de stora favoriterna som kommer till start.”

Finns Jakob med in på slutvarven är han väldigt skicklig och orädd tekniskt, vilket är en fördel på bansträckningen inne i Paris.

”Så är det. Sedan får vi börja fundera tillsammans hur han ska försöka lägga upp det. Just nu är det bara så KUL att se att han får chansen att köra”, säger Lucas Persson.

Den svenska landslagsledningen har just efter VM förra året försökt få till ett ”wildcard” även i tempo. Det spåret är numera helt stängt. Men det blir alltså glädjande nog tre cyklister i OS.

Jenny Rissveds, mountanbike XCO, presenterades redan i det allra första uttagna gänget. Hon åkte på en ansiktsskada i samband med XCC-loppet i Nove Mesto men är tillbaka när nu världscupen gästar italienska Val di Sole.

Sedan presenterades Caroline Andersson den 30 maj, liksom Jakob på framtidskriteriet. Här kan ni läsa den längre intervjun som vi gjorde med Caroline.

Dessutom tävlar Amir Ansari, Stockholm CK, för IOK:s flyktinglag i tempo. Här kan ni läsa: ”Förlora inte hoppet, ge aldrig upp” – Amir Ansaris resa räckte till OS

Så kör cyklisterna i Paris-OS

 • 27 juli 16.34: Landsväg, tempolopp herrar med Amir Ansari, som kör för IOK:s flyktinglag och startar tidigt.
  Plats: Pont Alexandre III.
 • 28 juli 14.10: Mountainbike, XCO damer med Jenny Rissveds.
  Arena: Colline d’Elancourt.
 • 3 augusti 11.00: Landsväg, linjelopp herrar med Jakob Söderqvist.
  Plats för slutvarven: Pont d’Iéna, Invalides och Alexandre III-bron.
 • 4 augusti 14.00: Landsväg, linjelopp damer med Caroline Andersson.
  Plats för slutvarven: Pont d’Iéna, Invalides och Alexandre III-bron.

Nästa gång som SOK utökar truppen blir den 26 juni. Medaljmålet meddelas vid en pressträff den 3 juli. OS i Paris invigs den 26 juli.

De tio fick klartecken av SOK på fredagen

 • Agnes Alexiusson, boxning
 • Jakob Söderqvist, cykel landsväg linjelopp
 • Oskar Edlund, friidrott 400 meter häck
 • Axelina Johansson, friidrott kula
 • Vanessa Kamga, friidrott diskus
 • Henrik Larsson, friidrott 100 meter
 • Thea Löfman, friidrott slägga
 • Stina Lawner, pistolskytte
 • Victor Lindgren, luftgevär samt 50 meter helmatch
 • Isak Öhrström, kanotslalom

MISSA INTE intervjun med Jakob Söderqvist mitt under Girot i Italien!

Text: Tomas Larsson/SCF
Arkivbild: SCF